Oppsvinget har fått feste

Oppsvinget i norsk økonomi har fått feste, men det er stadig usikkerhetsmomenter i horisonten. Finanskrisen og den store resesjonen er et tilbakelagt stadium, mener DnB NOR Markets.

Sjeføkonom Øystein Dørum sier at veksten fra 2010 vil fortsett inn i 2011, men noe svakere. Internasjonalt er det først og fremst den enorme statsgjelden som mange baler med, som utgjør den største trusselen mot normaliserte tilstander. På den positive siden noterer banken at det private forbruket internasjonalt gir et moderat løft, men heller ikke mer.

– Skulle Japan og USA få alvorlige problemer, står vi overfor en finanskrise av uanede dimensjoner. På det europeiske kontinentet er hovedspørsmålet om Tyskland vil stille opp, dersom den spanske regjering må misligholde sine betalingsforpliktelser. Og etter Spania kommer Belgia og Italia, sier Dørum.

Lite sannsynlig
Han understreker imidlertid at DnB NOR Markets mener det er liten sannsynlighet for at disse krisescenariene blir virkelighet.

– Men det går an å tenke seg en rekke av begivenheter som fører til eurokrise. Og bare det at slike spekulasjoner blir gjort, bidrar til den generelle usikkerheten, sier sjeføkonomen.

Han påpeker at USA fortsatt sliter tungt og at amerikanske husholdninger ikke er friskmeldt. Nye risikofaktorer som meldte seg med tyngde i fjorårets siste måneder, er økende energipriser, dyrere mat og høyere priser på råvarer.

– Dette seiler opp som noen av de viktigste risikomomentene i år og neste år. I det store bildet ser vi at høye gjeldsnivåer i mange land tynger veksten, men i det store bildet mener vi at nye, store tilbakeslag er relativt lite sannsynlig, sier Dørum.

Han tror veksten fram mot 2013 vil bli i underkant av det man er vant til, og den vil flate ut på 2-2,5 prosent etter hvert som de store budsjettstimulansene blir reversert og innstrammingene begynner å bli synlige. Det er dessuten overkapasitet på det internasjonale arbeidsmarkedet, med 50 millioner ledige i industrilandene. Den svake veksten har knapt ført til nedgang i ledigheten noe sted.

Normal vekst i Norge
Norsk økonomi er på vei mot en normal vekst og arbeidsledigheten har stabilisert seg. Men norske husholdninger opptar stadig mer gjeld og blir desto mer sårbare for selv små renteøkninger, advarer Norges største bank.

Norge har klart seg bedre gjennom finanskrisen enn de fleste andre, men veksten i fastlands-BNP var på middelmådige 2 prosent i 2010 og går opp noe mot 2,5 prosent i 2011, tror banken. Det er generelt økende aktivitet og bedre produktivitet.

Det er den innenlandske etterspørsel som er drivkraften bak veksten i Norge. Husholdningenes forbruk tok seg raskt opp etter knekket i 2008 og vil ifølge DnB NOR Markets også i årene framover bære veksten.

Boligprisene gjorde et hopp mot slutten av fjoråret, delvis på grunn av en stor økning i antall unge par som ble definert som husholdninger, og som gikk ut i markedet etter bolig. Nybyggingen holder ikke tritt med den demografiske tendensen. Gapet vil øke fram mot 2014, og prisene vil stige ytterligere.

Inntektsveksten er ventet å bli lavere enn låneveksten. Dermed vil lån tynge husholdningsbudsjettene mer enn i dag. I 2014 regner banken med at bruttogjeld vil være på 230 prosent av disponibel inntekt. Renter vil utgjøre 8 prosent av det husholdningene har å rutte med.

– Det er et svært høyt nivå som neppe er bæredyktig over tid. Stadig mer går til renter, og husholdningene må kutte i forbruket av varer og tjenester, med de ringvirkningene det igjen vil få, advarer seniorøkonom Kyrre Aamdal