Skuffelse over nei til skipstunnel

Fiskere og sjøfolk er skuffet over at Kystverket i en utredning sier nei til en skipstunnel ved Stad.

Det er gjort en rekke utredninger om en 1.700 meter lang tunnel mellom Moldefjorden og Kjødepollen på nordøstsiden av Stadhalvøya. Tunnelen ville spare skipene for det værharde området ved Stad, og det er framholdt at tunnelen i seg selv ville være en turistattraksjon. Tunnelen skulle være stor nok til at også Hurtigruten kunne seile gjennom den.

Kystverket har fått foretatt en såkalt konseptutvalgutredning, og den konkluderer med at det ikke bør bygges en tunnel. Risikoen ved å seile rundt Stad er blitt redusert, mener Kystverket. Skal det likevel bygges tunnel, bør den være liten.

Kaptein Arne Ernsten på hurtigruten Trollfjord sier til NRK at dette fører til landesorg langs hele kysten. Han håper sjøfolk og andre kan klare mobilisere krefter for å snu avgjørelsen.

Stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp) sier i en pressemelding at det er et nytt angrep på Kyst-Norge hvis regjeringen følger denne anbefalingen. Han lover at hans parti fortsatt vil arbeide for å realisere dette prosjektet.

Utredningen fra Kystverket, som er utført av de to selskapene Det Norske Veritas og Samfunns- og næringsforskning AS, skal nå kvalitetssikres av nye konsulentselskap.