COWI og ViaNova på vei til total-BIM

Det gjøres banebrytende prosjektering av det nye Østfoldsykehuset. COWI og ViaNova er ute med åpen bygg/infra BIM prosjektering, der både bygg og utomhusanlegg søkes totalmodellert i det åpne BIM-formatet IFC.

Når det nye Østfoldsykehuset står ferdig, blir det kjempestort. Det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg kommune vil være av samme størrelsesorden som fase 2 av kliniske bygg, St. Olavs hospital. I tillegg skal Moss Sykehus rehabiliteres og ombygges. Alt er planlagt å stå ferdig i 2015.

Det nye sykehuset på Kalnes blir det største bygget i Østfold, større enn 12 fotballbaner. Til sammen vil det nye Østfoldsykehuset gi 270.000 østfoldinger fullt dekkende lokal- og områdesykehusfunksjoner i overskuelig fremtid.

Helsebyggerfaring avgjørende
Helse Sør-Øst RHF valgte COWI til prosjekteringsoppdraget for Nytt Østfoldsykehus. Kjempekontrakten fikk de på grunn kompetansen de har bygget opp gjennom mange oppdrag for store sykehus som Nye Ahus, St. Olavs Hospital, Rikshospitalet og Radium-hospitalet, samt en rekke regionssykehus rundt om i landet.

COWI totalansvarlig
COWI har prosjekteringsledelsen og ansvaret for alle rådgivende ingeniørfag, logistikk og landskap. Kontrakten inkluderer forprosjekt med opsjon på funksjonsprosjekt, kontrahering, detaljprosjekt, ferdigstillelse og idriftstakelse. Arbeidene gjennomføres for øvrig i nært samarbeid med arkitektgruppen bak sykehusdesignet; Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS og de danske arkitektfirmaene Arkitema Architects og AART Architects.

Tverrfaglig samarbeid og samhandling
Som underrådgivere er valgt Hjellnes Consult, Erichsen & Horgen, NGI og Per André Hansen Landskapsarkitekter. I tillegg er ViaNova Systems engasjert på det verktøytekniske plan for utomhusprosjektering.

Prosjekteringsverktøyene som benyttes er Revit til arkitektur og byggeteknikk, MagiCAD til tekniske installasjoner, Lydia som forvaltningsprogram, dRofus som romfordelingsprogram, ISY Calcus som kalkulasjonssystem, samt Novapoint til veg, VA, landskap og fjernvarme, bl.a.

Solibri er valgt som verktøyet til å sammenstille de ulike fagmodellene til én BIM totalmodell. Arbeidet med forenklet forprosjektet var ferdig før jul. Godkjent forprosjekt skal leveres i februar/mars 2011.

Verdensnyhet: Terreng til IFC - første skritt til total-BIM
- Det er forbilledlig at byggherren selv, Helse Sør-Øst, har satt krav til at hele prosessen skal gjennomføres som et såkalt åpent BIM-prosjekt, forteller Paal Christian Johansen, COWIs BIM-ansvarlig for utomhus prosjektering.

- Og ikke bare bygningsmessig BIM som har vært mulig til nå, understreker han. – Det inkluderer også alt av utomhusanlegg. Alt innomhus og utomhus skal, så langt det er teknisk mulig, inn i én altomfattende BIM-modell på det åpne formatet IFC.

- Første skritt var å få utomhusflater og terrengmodell eksportert til IFC. Det har vi løst.

Verktøyutfordring
COWIs utfordring (som for øvrig også ville vært alle andres), var at ingen programvareleverandør har komplett teknologi p.t. som til fulle dekker både innomhus- og utomhus BIM. Kun stykkevis og delt.

Løsningen avdekket seg imidlertid i evalueringsfasen ved å stille kritiske spørsmål til de potensielle programvareleverandørene. Spesielt var det viktig å få frem hva som ligger i løypa hva angår objektorientert utomhusprosjektering, som veg-, VA- og landskap.

Løsningen: Novapoint 19 DCM
- Valget falt til slutt på ViaNova Systems, som etter vår mening har kommet absolutt lengst i BIM-utviklingen på anleggssiden, fortsetter Paal Christian Johansen. - Dessuten er de villig til å tilpasse verktøyene til våre krav, samt stille opp som faglige støttespillere i prosjekteringen.

ViaNovas Novapoint 19 DCM, som nå nærmer seg kommersialisering, vil løse BIM anleggs-problematikken, menes det. Novapoint 19 DCM er basert på fjerde generasjon Quadri-data-base og er en løsning der de prosjekterende jobber mot én sentral Quadri-modell. For øvrig basert på samme modellrammeverk som Norges Vegdatabank (NVDB).

Den nye plattformen er Vianovas svar på kravene til BIM-basert prosjektering og bygging.

Åpen BIM med IFC
Som i rene bygningsbaserte BIM-prosjekt, ønsket Helse Sør-Øst at det åpne IFC-formatet blir brukt som utvekslingsformat i forhold til fagprosjekteringssystemene som benyttes til utomhusinfrastrukturen.

IFC var på dette tidspunktet ikke implementert i Novapoint 19 DCM, derimot var CityGML det, et annet format som egner seg godt for utveksling av stedfestet informasjon.

Det hindret derimot ikke ViaNova Systems, som hadde gjort en liten studie av oppgaven. De tilpasser programvaren til byggherrens behov for å ivareta ønsket om bruk av åpne formater mm.

ViaNova med skyggeløsning i NP 19 DCM
Allerede nå har ViaNova laget en IFC-eksport av terrengmodellen som kan vises i sammenstillingsmodellen i Solibri. Det i seg selv er en stor nyhet.

I påvente av at Novapoint19 blir klar for markedet, prosjekteres utomhusdelen i tradisjonelle Novapoint 18. Som en del av avtalen lager ViaNova en skyggeløsning i Novapoint 19, slik at overgangen til 19 blir enklest mulig når den tid kommer.

- Vi leverer fortløpende filer til ViaNova som så behandler dataene og legger dem inn i Novapoint 19, sier Johansen. - I tillegg til å ferdigutvikle og teste Novapoint 19 i henhold til alle oppgaver som er bestilt, hjelper de oss med IFC-konverteringen og massekontroll.

ViaNova benyttes også som rådgivere ifm. bruken av dagens NP18, samt vil stå for opplæring når COWI tar i bruk NP 19 DCM.

Store forventninger til Novapoint 19 DCM
- Vi har store forventninger til NP 19, fortsetter Johansen. - Når alle fagprosjekterende jobber objektorientert mot én felles modell, blir kvalitetssikringen mye bedre. 19 DCM har dessuten den ekstra fordelen at den har egen VR-viewer integrert i Quadri-modellen, noe som gjør visualiseringen og dermed også kvalitetssikringen, mer effektiv. Man kan for eksempel legge opp skjermbildet med flere vinduer av utvalgte lengder og tverrsnitt, samt plan og VR-visualisering.

- Vi forventer også mer presis masseuthenting og bedre kontroll av massene, påpeker Johansen. - Systemet gir dessuten full oversikt over oppgaver som er kjørt, versjoner som man senere eventuelt kan rulle tilbake til, dersom det er ønskelig.

Novapoint 19 DCM er designet som et såkalt plug-and-play-system med et åpent grensesnitt, noe som gjør det mulig for de fleste programsystemer å koble seg til.

- ViaNova har vært veldig samarbeidsvillig og engasjert i prosjektet og har så langt ligget i forkant av oss, konkluderer Paal Christian Johansen.

- Med det utvidete BIM-omfanget og kompletteringen av Novapoint 19 DCM, er det jo på mange måter upløyd mark vi håndterer, samtidig føler vi å være på veg mot noe stort og helhetlig. Dét er et lite eventyr for en ingeniør.