Forbildeprosjekt på Skedsmo

Det var en meget blid Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som i dag besøkte Myhrerenga borettslag (USBL) på Skedsmo. I løpet av et par år har Backe-selskapet Agathon Borgen forvandlet noen slitne 60-tallsblokker til moderne leiligheter med passivhusstandard. Vi forstår skepsisen til beboerne som belaget seg på en utgift på 450 000 kroner pr leilighet. Men med mye støtte, god planlegging og dyktige entreprenører er beboerne i dag utrolig fornøyd med økt bostandard og boliger med betydelig økt verdi.

Byggeindustrien presenterte dette prosjektet for et par år siden, og det manglet ikke på motforestillinger. Men med Husbanken og Enova på laget, har man klart det utroligste.

Rehabiliteringen er et pilotprosjekt og det første i sitt slag i Norge. De estimerte totalkostnadene er 74,5 millioner kroner som omfatter 168 to- og treroms leiligheter fordelt på syv blokker. Enova har støttet prosjektet med 6,4 millioner kroner. Husbanken har tildelt grunnlån på 79,2 millioner kroner. Borettslaget ble også tildelt et tilskudd på 96.000 kroner fra Husbanken for å få utarbeidet en tilstandsvurdering som kunne gi et godt beslutningsgrunnlag for arbeidet.

Rehabiliteringen kan også slå positivt ut på salgsverdien. Sintef Byggforsk har estimert økningen til 2000 kroner per kvadratmeter som kan utgjøre mer enn 100.000 kroner per leilighet.

Vi håper at politikerne merker seg hvilke positive effekter en slik rehabilitering får. Vi håper også at dette skal være starten på en storstilt rehabilitering av borettslagsleiligheter og andre leiligheter landet over. Får vi gode tilskuddsordninger til slike tiltak, vil vi samtidig få en betydelig energisparing. Men skal man få dette til, må beboere og eiere av slike hus og leiligheter få en gulrot.