Klart for nasjonalt snøskredvarsel

Nå går startskuddet for varsling i pilotområdene for et fremtidig nasjonalt snøskredvarsel i Norge. Denne helgen ble 27 av Norges fremste eksperter kurset for å bidra med observasjoner som underlag til skredvarslene.

 

- Vi har for første gang samlet eksperter fra ulike landsdeler for å kvalitetssikre og standardisere innsamling av data og rapportering. Ekspertene kurses i å gjøre avanserte observasjoner, som vil være et viktig grunnlag for skredvarslene, forteller prosjektleder fra NVE Rune Engeset.

NVE arbeider med å utvikle en modell for landsdekkende snøskredvarsler med mål om fullskala varsler fra sesongen 2012/2013. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Meteorologisk institutt (MET), Statens vegvesen (SVV), Jernbaneverket (JBV) og Norges Geotekniske Institutt (NGI). Det skal varsles etter internasjonal standard på regionalt nivå. Målet med skredvarslene er å redde liv og unngå ulykker, samt å bedre sikkerhet og fremkommelighet på vei og jernbane.

- Det spesielle med modellen vi har valgt er at de som ser nytteverdien i gode snøskredvarsler kan bidra til å gjøre dem bedre. For eksempel fjellførere, turistdestinasjoner, alpinanlegg eller kommuner kan selv bidra med observasjoner og på den måten få tilbake et bedre skredvarsel for sitt område. Vi håper mange av disse aktørene melder sin interesse og ønsker å engasjere seg i prosjektet, forteller Engeset.

Et nasjonalt snøskredvarsel vil varsle for skredutsatte områder i hele landet. Det vil leveres varsler daglig gjennom hele vintersesongen og lokale krefter kan få enda mer nøyaktige varsler gjennom egen innsats. Varslene vil utarbeides på bakgrunn av innsamlet informasjon fra målestasjoner, enkle og avanserte observasjoner og simuleringer med vær- og snømodeller.

Mer informasjon

www.nve.no/snoskredvarsling