Byggenes herre

Bygg er en inspirerende bransje å jobbe med. Sammenlignet med mange av mine kolleger i miljøbevegelsen som sliter med å finne klimaløsninger i offshore eller transportsektoren, er jeg velsignet med en bransje full av gode teknologiske nyvinninger som kan redusere energibehovet og frigjøre oss fra fossile energikilder.

Tale Halsør

Politisk rådgiver for bygg i miljøstiftelsen ZERO.

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

. I byggbransjen er energifokuset sterkt og bevisstheten om at tiltak kan gjøres for å bygge mer klimavennlig utbredt. Stadig dukker det opp prosjekter som har tatt i bruk utradisjonelle metoder og fikse løsninger for å redusere energibruken og utviklingen fortsetter i stort tempo.

I disse dager legges de siste planene klare før byggingen av det nye bygget til St. Olavs Hospital i Trondheim. Prosjektet har klart å redusere byggets energibehov med over 100 kWh/m2 sammenlignet med gjeldende forskrift. Med tanke på at sykehus er av de mest energikrevende byggene viser dette hvilke muligheter vi har innenfor denne bransjen, om det er vilje og kreativitet til stede.

Stort sett er det byggherrene setter premissene for hvilke bygg som bygges, og ikke alle av dem er både kunnskapsrike og ambisiøse nok til at de virkelig spennende byggene ser dagens lys i Norge. Hvorfor ser vi ikke noen som utlyser en konkurranse der energimålet er null kWh/m2? Mulighetene for å få det til er der, men å utfordre energimålene i TEKen med mer enn fem prosent er det ikke mange som tør.

Det er derfor bransjen selv må ta initiativ. Det er her vi finner kunnskapen om hvordan fremtidens bygg bør og kan bygges. Men det krever at bransjen lærer seg om den floraen av teknologiske løsninger som fins i dag og utfordrer byggherrene på dem. Mange byggherrer ønsker å bygge miljøvennlige bygg, men vet ikke hvilke muligheter som eksisterer eller hvilke krav som kan stilles for å lykkes med dette. Ofte ser vi at de byggeprosjektene som går lengst for å utfordre gjeldende regelverk, i utgangspunktet ikke stilte veldig ambisiøse krav. De gode kravene og smarte energiløsningene er like gjerne en konsekvens av en god dialog mellom den som bestiller og den som bygger bygget.

Kompetanse på miljøvennlige byggeprosjekter blir stadig viktigere for å kunne delta i konkurranser. Å skolere seg på dette og kanskje være villig til å dra ambisjonsnivået et hakk lenger kan gi fordeler på sikt. Energikravene som stilles gjennom statlig regelverk blir stadig strammere og dette vil fortsette i tiden som kommer. Prisene på energi øker og bevisstheten i befolkningen om bygg sin sentrale rolle for å redusere energibehovet er økende. Å være tidlig ute med å øke sin kompetanse på byggeskikk for lavenergihus kan være en smart investering, både for bedrifter og for klimaet.

Mitt håp for 2011 er derfor at alle de gode kreftene i byggenæringen øker sin kompetanse på nullutslippsløsninger og er med på å drive utviklingen mot et lavutslippssamfunn fremover.