Vurderer å endre reglene for arbeidsinnvandring

Regjeringen åpner for å se på regelverket knyttet til arbeidsinnvandring. Dermed kan det bli mulig for Maria Amelie å søke om arbeidstillatelse i Norge, selv om hun blir utvist.

Dagens regelverk vil føre til at Maria Amelie får innreiseforbud til Norge i ett eller flere år etter utvisningen. Da vil heller ikke en ny søknad om arbeidstillatelse bli behandlet.

Sent i går kveld hadde imidlertid Regjeringen en mulig løsning, skriver Aftenposten.

– Hvis det avdekkes, i denne konkrete saken eller i andre saker, at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig når det gjelder arbeidsinnvandring, er det helt naturlig for Regjeringen å se på regelverket som regulerer dette, sier Pål K. Lønseth (Ap), statssekretær i Justisdepartementet.

Han presiserer at asylvedtaket ligger fast, og at hun dermed må reise ut av Norge. Hvis Marie Amelie søker om arbeidstillatelse fra Russland, vil man også kunne vurdere å endre reglene, ifølge Lønseth.

– Det er viktig for meg å si at Regjeringen ikke behandler hennes asylsak, og heller ikke hennes arbeidssøknad. Hun må som alle andre søke arbeidstillatelse fra hjemlandet. Men i den grad det viser seg å ligge noen urimeligheter i regelverket, også i utvisningsreglene, som hindrer kloke hoder å komme til Norge, skal vi vurdere det hvis problemstillingen dukker opp, sier han.

Regjeringens løsning betyr at den slipper å instruere UDI, endre på forskrifter eller stoppe et eventuelt utvisningsvedtak.