Mye kaffekos hos naboen

Hver fjerde nordmann drikker kaffe med naboen, viser undersøkelse fra NBBL. Kaffekosen står sterkest i innlandet.

– Nordmenn flest setter pris på naboene sine og har et hyggelig forhold til dem, sier administrerende direktør Hege Skinner i Norske Boligbyggelag, NBBL.

NBBL har spurt 13 000 medlemmer om hvilket forhold de har til sine naboer. Undersøkelsen viser at det store flertallet av nordmenn har et ukomplisert forhold til folk som bor tett innpå.

– Nesten alle hilser på naboen og slår av en prat innimellom. Det er de vanligste formene for sosial omgang. For mange stanser kontakten med naboen der, sier Hege Skinner.

Ikke bare på nikk
For mens 85 prosent sier at de småprater med naboene av og til, er det bare 24 prosent som drikker kaffe med dem.

– Det går nok et klart skille mellom alminnelig høflighet og det å banke på hos naboen. Men når én av fire sier at de gjerne tar en kopp kaffe med naboen, betyr det at svært mange nordmenn er mer enn på nikk med naboene sine.

Tallene viser klare geografiske variasjoner. I innlandsfylkene Hedmark og Oppland sier en av tre at de drikker kaffe med naboene, mot bare 14 prosent i Oslo.

– I storbyen er det nok mange som foretrekker å leve i fred uten å forholde seg til naboene, sier NBBL-sjefen.

Ferierer med naboen
Noen tar naboskapet til store høyder.

– Så mange som 2,5 prosent sier at de ferierer sammen med naboene. Og det er heller ikke uvanlig å invitere naboene på fest. 13 prosent sier de fester med naboene sine mens åtte prosent spiser middag sammen.

Men den vanligste nabotjenesten er å ta inn post og aviser for hverandre.

Nesten halvparten av oss hjelper naboene med å ta inn aviser og post, mens 27 prosent tyr til naboen for å låne verktøy eller en kopp mel når vi selv har gått tomme.

– Gode naboer er gull verd når vi trenger en liten håndsrekning. Mange hverdagskriser blir unngått når naboer stiller opp og vanner blomstene eller passer barna i et knipetak, sier Skinner.

Passer pus i vest
Men hva du kan regne med av nabohjelp, avhenger av hvor du bor. I Sogn og Fjordane passer 15 prosent katten for hverandre, mens bare fire prosent gjør det i Sør-Trøndelag.

I Akershus og Oppland er det størst sjanser for å få hjelp til å vanne blomstene mens du er bortreist. 23 prosent hjelper naboen med slikt, mens bare13 prosent i Hordaland gjør det samme.

Sju prosent av de spurte har ingen sosial omgang med naboene sine, mens én prosent sier de prøver å unngå naboene.