Ventilasjon av nye leiligheter hva gjør vi?

Det er til å undres over at TEK 2010 legger opp til en ventilasjonsstandard i nye leiligheter som er langt dårligere enn hva vi ventilerer vår nye kontorer med.

Med lav-emitterende materialvalg i kontorbygg kan vi tillate oss å benytte 3,6 m³/h m² pluss 25 m³ pr. person.

I leiligheter legges det i TEK 2010 opp til 1,2 m³/h m², og på soverom 26 m³ pr. person -og ikke mer.

Dette er ca. ½ luftveksling pr. time som er en gammel ventilajsonsstandard, -og for lite i dagens tette nye leiligheter. Det er ikke forutsatt at vinduslufting må benyttes!

Videre kan vi anta at emisjonene fra materialer, utstyr og klær i leiligheter er høye, og ukontrollerbare.

Luftmengdene som TEK 2010 legger opp til er for lave til å gi en god ventilasjonsstandard i nye leiligheterr. En arbeidsgruppe i tidligere NVEF (nå i VKE) konkluderte med luftmengder på 3,6 m³/h m² i oppholdsrom og 25 m³ pr. person i tillegg. Altså samme nivå som minimumsstandard i kontorer.

Med behovsstyring av ventilasjon, bruk av roterende varmegjenvinner og egen trykkstyrt avtrekk fra kjøkkenhette, vil energiforbruket holdes innenfor kravet på 17 kWh/m² år, som er andelen for ventilasjon til et totalt energiforbruk på 118 kWh/m2 og år..

Ventilasjon i leiligheter har vært et problemområde, med stor klagefrekvens. Når vi nå skal levere balansert ventilasjon i leiligheter, er det viktig at bransjen ikke går ned på forskriftenes minimumskrav. Det blir i så fall en klagestorm fra brukerne!

Ventilasjonsstandarden er viktig for komfortfølelsen som beboerne opplever i sin leilighet. Den er også viktig for folks helse. Med dagens leilighetspriserr forventer kjøperne kvalitet.

TEK 2010 med sine minimumskrav, vet vi av erfaring fort blir standard i en tøff konkurranse-hverdag.

Dette vil gjøre våre nye leiligheter lite trivelige å bo i!

Det er å håpe at TEK 2010 blir revidert snarest mulig! Samtidig må vi som bestemmer kvalteten være bevisste i våre valg tiden fremover.