BNL møtte ID-forståelse i Brüssel

BNL møtte forståelse for sine synspunkter rundt ID-kort på et møte i Brüssel med EFTAs overvåkningsorgan ESA torsdag. (Oppdatert)

En BNL-delegasjon var torsdag i Brüssel for å forsvare ID-kort-ordningen i et møte med EFTAs overvåkningsorgan ESA. Bakgrunnen for møte er en anonym klage på ordningen. Klageren hevder at ordningen hindrer fri flyt av arbeidskraft og er i strid med EUs Tjenestedirektiv.

BNL på sin side mener at denne fremstilling er feil, og at ID-kortene tvert i mot gjør det lettere å ansette utenlandsk arbeidskraft og å oppfylle Byggeherreforskriften. De kjemper nå for at ESA ikke skal starte en sak om de norske ID-kortene. Etter møtet kunne de fortelle om forståelse for argumentasjonen rundt ID-kort, men samtidig at det ikke var gitt at ordningen var forenelig med Tjenestedirektivet. De ble enige om å fortsette dialogen rundt problemstillingen.

- ID-kort-ordningen er særdeles viktig for hele næringen. Med tanke på befolkningsveksten vet vi at det kommer til å være høy aktivitet årene fremover, og da er vi helt avhengige av utenlandsk arbeidskraft. Derfor er det overmåtelig viktig at ID-kort-ordningen opprettholdes, sier administrerende direktør Ketil Lyng i BNL til Byggeindustrien.

Han påpeker at ordningen sikrer og forenkler bruken av utenlandske arbeidere for norske entreprenører og byggherrer, og at uten en slik ordning vil dette bli vesentlig vanskeligere.

Delegasjonen som var i Brüssel torsdag besto av Ketil Lyng, Audun Lågøyr, Siri Bergh og Arne Slettebøe fra BNL, NHO-advokat Nils Ola Widme samt Skansk Norge-direktør Petter Eiken.

Eiken er glad for å ha blitt invitert med BNL som en representant for næringen.

- Det er to hovedgrunner til at dette er viktig for Skanska. For det første blir det vanskeligere for oss å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft uten denne ordningen. Risikoen blir rett og slett for stor. I tillegg vil seriøsitetsarbeidet i næringen bli enda vanskeligere dersom dette avskaffes, sier Eiken til Byggeindustrien.

ID-kort-ordningen ble innført i Norge i 2008, og siden den gang har det blitt utstedt over 250.000 ID-kort.