Kniver om Vestavind

AF Gruppen, Kruse Smith og Reinertsen kniver i finalen om leveranser til Norges første offshore vindmøllepark.

Vestavind Offshore utlyste i september 2010 en anbudskonkurranse om utvikling av et nytt konsept for å bygge vindmøller til Norges første fullskala offshore vindpark utenfor Harøya i Sandøy kommune i Møre og Romsdal. Oppdraget omfattet løsning for design, sammensetning og installasjon av fundament, tårn og turbin. 30 grupperinger meldte sin interesse for å delta i dette norske pionerprosjektet.

Fire sterke grupperinger
– Det har vært en voldsom interesse fra en rekke sterke aktører i inn- og utland for å være med på å utvikle kompetansen i en helt ny industri, sier administrerende direktør Tore Engevik i Vestavind Offshore.

Etter en grundig vurdering sitter Vestavind Offshore nå igjen med fire sterke grupperinger som det nærmeste året skal videreutvikle sine respektive løsninger frem til Vestavind Offshore tar et endelig valg av samarbeidspartner.

- Reinertsen (Trondheim) i samarbeid med Vattenfall (Sverige)

- Technip (Frankrike)

- Vici Ventus (Stavanger) en gruppering bestående av AF Gruppen, Lyse AS og Dr.Techn. Olav Olsen AS

- Westcon (Ølensvåg) i samarbeid med blant andre Kruse Smith (Kristiansand), Norconsult (Sandvika) og Eide Marine Services

Milliardmarked
Det bunnfaste vindkraftanlegget på 38-82 turbiner er planlagt i havområdet utenfor Sandøy kommune i Møre og Romsdal. Utbyggingen ventes å kreve 6-7 milliarder kroner i investeringer, og vindparken vil produsere kraft tilsvarende forbruket til nærmere 50 000 husstander i Midt-Norge, den regionen i landet hvor kraftkrisen er størst. Likevel er dette bare en brøkdel av det markedet for offshore vindkraft som ventes å komme de neste ti årene, ikke minst på Doggerbank utenfor Storbritannia.

– Vi har nå muligheten til å skape en ny standard i en industri som har potensial til å overta mye for olje- og gassproduksjonen. Industrien med basis i den petromarine næringen kan og bør bli ledende på offshore vindkraft, et marked som vil vokse med mange milliarder kroner de kommende årene, sier Engevik.

Ny industristandard
Vestavind Offshore har stilt krav om at vindmøllene skal bygges med kjent teknologi og at utstyret monteres og testes på land og installeres i én operasjon på feltet, mot fem-seks i dag. Det innebærer utvikling av en ny industristandard for offshore vindkraft med betydelig reduserte kostnader og raskere gjennomføring.

Leveringsfrist er 1. mai.

- Vi legger vekt på kostnadsreduserende løsninger.. Det er ikke usannsynlig at vi går videre med mer enn en gruppering litt avhengig av type løsning. Kanskje to løsninger er en fordel., påpeker Engevik.

Prosjektet skal danne grunnlaget til forslag om investeringsbeslutning i styre i Vestavind.

- Vi får et ganske hektisk år framfor oss, sier han.. Går alt etter planen skal de første vindmøllene s plasseres på Havsul i 1. kvartal 2014.