Må ta større ansvar for trafikksikkerhet

– Stortinget må ta større ansvar for trafikksikkerhetsarbeidet, sier Høyres Øyvind Halleraker. Han vil ha flest mulig partier med på et forslag om dette.

På møtet i Stortingets transportkomité tirsdag inviterte han alle partiene til å stå sammen om et felles representantforslag for at det skal bli tatt et helhetlig grep om trafikksikkerheten.

Halleraker sier til NTB at regjeringspartiene ba om å få tenke over saken et par dager.

Avviser ikke
– Vi avviser ikke på noen måte Hallerakers utspill, men vi har behov for å drøfte nærmere hvordan den videre oppfølgingen skal være, sier Arbeiderpartiets Anne Marit Bjørnflaten til NTB.

Hun vil ikke avvise at det er behov for større oppmerksomhet om trafikksikkerhet, men understreker at det gjøres mye for å bedre trafikksikkerheten. Bjørnflaten viser blant annet til handlingsplanen med 152 punkter som ble lagt fram sist vår.

– Når alt kommer til alt er det budsjettene og de prioriteringene som gjøres der som avgjør satsingsnivået på trafikksikkerhet, sier hun.

Vil ha stortingsmelding
Hallerakers håp er at regjeringen skal komme med en egen stortingsmelding om trafikksikkerhet på generelt grunnlag.

I forbindelse med de nasjonale transportplanene (NTP) lager Statens vegvesen, sammen med blant andre Trygg Trafikk og politiet, en egen tiltaksplan basert på bevilgningene i NTP.

– Dette er et arbeid som ikke involverer Stortinget. Jeg mener trafikksikkerhetsarbeidet må løftes inn i Stortinget slik at det kan ende opp med en stortingsmelding, sier Halleraker.

Han legger ikke skjul på at hensikten er å få avsatt mer penger til trafikksikkerhetsarbeid.

En oversikt fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at døden på veiene kostet det norske samfunnet 6,3 milliarder kroner i fjor. De alvorlige personskadene koster minst like mye.

Utgangspunktet for tallene er de foreløpige tallene som viser at 210 personer omkom i trafikken i fjor, det laveste tallet siden 1950-årene.

Spørsmålet om styrking av trafikksikkerheten er aktualisert etter ulykken i Lavangsdalen i Tromsø der fem personer mistet livet og flere ble skadd.