Giske åpner for statlig eierskapsfond

LO krever et statlig eierkapitalfond etter salget av Elkem. Næringsminister Trond Giske (Ap) kaller forslaget spennende.

LO er bekymret for at det private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når store selskaper er til salgs, og gjentar forslaget om et statlig eierkapitalfond.

– Salget av Elkem til kineserne bekrefter LOs bekymring. Ved større salg er det ofte ikke noe alternativ til utenlandsk kapital, sier LO-leder Roar Flåthen.

Flåthen sier det nå er viktig at Elkem-bedriftene som omfattes av salget til China National Bluestar, kan fortsette å videreutvikle sin virksomhet i Norge, og at salget bidrar til å åpne nye markeder for disse.

Ikke avvisende

Regjeringen skal før påske legge fram en stortingsmelding om statens eierskap i norsk næringsliv. Næringsminister Trond Giske (Ap) karakteriserer forslaget om et statlig eierkapitalfond som «spennende» og sier det er høyaktuelt.

– Jeg skjønner at problemstillingen blir reist. Hovedbegrunnelsen for at vi eier selskaper som Statkraft, Statoil og Hydro er jo nettopp å sikre at strategisk viktige nøkkelselskap forblir på norske hender og at vi har kontroll over naturressursene, sier han.

Giske understreker samtidig at vi må tåle utenlandske oppkjøp i Norge på samme måte som Norge investerer i utlandet,

Høyre advarer Giske mot å ta med LO-forslaget i eierskapsmeldingen, mens LO får uforbeholden støtte fra Senterpartiet.

Blir i Norge

Flere tillitsvalgte i Elkem har uttrykt bekymring for arbeidsplassene i Norge etter oppkjøpet. Elkem-direktør Helge Aasen tror frykten er ubegrunnet og mener at de nye eierne i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene.

– Vi har ikke fått noen signaler om at kineserne vil flytte ut virksomheten, sier Aasen til NTB.

Snarere enn at China National Bluestar vil flytte produksjonen, mener Elkem-direktøren at de nye eierne i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene og bygge ut solenergivirksomheten videre i Kina.

Ifølge konserndirektør i Orkla, Bjørn M. Wiggen, skal forsknings- og utviklingsavdelingen i Kristiansand bestå, og Elkems hovedkontor skal fortsatt ligge i Norge.

– Bluestar er allerede en stor kunde i Elkem, og denne transaksjonen er en meget god mulighet til å kunne ta en større del av det kinesiske markedet. Vi har ikke fått signaler om endringer i produksjonskapasiteten i Norge, sier Wiggen.

Næringsminister Trond Giske sier han kommer til å gå i dialog med de nye eierne om hva slags planer de har for Elkem i Norge.

Gevinst til Hagen

Eierne i Orkla kan vente seg et pent utbytte etter salget på rundt 12 milliarder kroner, varsler konsernsjef i Orkla, Bjørn M. Wiggen.

Noe av dette skal brukes til å betale ned rentebærende gjeld i Orkla, og noe skal sprøytes inn i virksomhetene industrikonsernet ønsker å satse på framover, Sapa og Orkla Brands.

Resten av salgsgevinsten kommer etter alt å dømme til å dryppe på eierne i form av utbytte. Konsernsjef Bjørn M. Wiggen poengterer at Orkla har hatt en raus og forutsigbar utbyttepolitikk.

– Og den skal vi fortsette med. Vi kommer i utgangspunktet ikke til å betale ut noe ekstraordinært utbytte etter salget, men hvis det er penger igjen etter seks til tolv måneder vil vi vurdere å øke utbytteutbetalingen, sier Wiggen til NTB.

Det betyr at hovedeier Stein Erik Hagen kan vente seg en pen gevinst. (©NTB)