Søknadsfrist: Snarest

Søknadsfristen til ledige jobber er blitt kortere de siste årene. Mange bedrifter har fortløpende søknadsfrister.

Av 100 nye stillingsannonser på Finn.no i begynnelsen av januar, har halvparten "snarest" som eneste frist, viser en gjennomgang Newswire har gjort.

– Som oftest er det vikariater og midlertidige stillinger det haster mest å få besatt. Annonser for faste jobber har vanligvis ikke så korte søknadsfrister, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco, Norges ledende rekrutteringsselskap.

Han mener det er uheldig hvis også faste stillinger får løpende søknadsfrister.

– Bedriftene risikerer at mange kvalifiserte søkere lar være å søke. Mange kan bli skeptiske både til arbeidsgiveren og ansettelsesprosessen hvis det skal gå veldig raskt, sier Øwre-Johnsen.

Ti dager
For bare tre-fire år siden hadde jobbsøkere mellom 14 dager og tre uker på seg til å skrive en jobbsøknad.

– Nå er ti dager den vanligste fristen for faste stillinger. Vi får flere søkere når søknadsfristen er så kort. Hvis søknadsfristen er for lang, tror mange at de har god tid og får ikke gjort søknaden ferdig i tide, sier Øwre-Johnsen.

For de som er på jakt etter ny jobb, betyr det at de må følge godt med på nye stillingsannonser.

– Vil du være med i konkurransen, må du følge med og reagere raskt. De fleste stillingsannonser forsvinner i løpet av halvannen uke.

Privat vs offentlig
Ved ansettelser i det offentlige er det problematisk med korte frister.

– Stat og kommune må følge de krav som stilles i Statens Personalhåndbok og forvaltningsloven. To uker vil normalt sett anses som en minstefrist for jobber i det offentlige, sier advokat Henning M. Heitmann, spesialist på arbeidsrett og kontraktsrett i Brækhus Dege advokatfirma.

Private bedrifter og selskaper står friere til å bestemme søknadsfrister.

– Det er ingen direkte juridiske hindre for å ha veldig korte frister. Konsekvensen er bare at man får færre søkere å velge mellom, sier Heitmann.

Ferdig CV
Adecco råder jobbsøkere til å oppdatere CV-en sin ofte.

– Hvis du er innstilt på å skifte jobb, må du ha gjort CV-en din klar på forhånd. Du kan med fordel ha skrevet ferdig noen formuleringer og et utkast til søkerbrev der du forteller om hvorfor du ønsker jobben, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen.

Men oppdager du at drømmejobben er utlyst med frist snarest og du ikke har tid til å søke med én gang, anbefaler han en telefon til arbeidsgiveren.

– Vis interesse og sjekk ut hvor mye det haster. Hvis det er full treff på erfaring, bakgrunn, motivasjon og kvalifikasjoner, skal det mye til at du ikke får en sjanse til å bli vurdert, sier han.