Oppgang i straffesaker til Høyesterett

Narkotika, seksuallovbrudd og legemskrenkelser utgjorde en stor del av straffesakene Høyesterett måtte ta stilling til i fjor.

Tallet på straffesaker som kom inn til behandling i Høyesterett i 2010, var høyere enn året før.

Mens det i 2009 kom inn 410 anker over dom og 644 anker over kjennelser og beslutninger, økte tallene til henholdsvis 446 og 658 i 2010.

Blant straffesakene som Høyesterett måtte ta stilling til, dreide en stor prosentandel seg om narkotika- og seksuallovbrudd.

– I narkotikasaker er det et behov for stadig nye vurderinger av straffeutmålingen. I saker som dette dreier det seg ofte om store kvanta. Det kan være nye stofftyper, og dessuten har vi den såkalte mafiabestemmelsen som har skapt diskusjon, sier høyesterettsjustitiarius Tore Schei.

Fire saker i plenum
I Høyesteretts rapport går det også fram at antallet sivile saker med anke over dom stoppet på 426 i 2010, mot 482 året før.

I straffesaker ble 17,7 prosent av ankene over dom henvist til behandling, mens tallet i sivile saker var 14,3 prosent.

I fjor behandlet Høyesterett fire saker i plenum, hvorav to saker ble behandlet sammen. De to første plenumssakene tok for seg beskatning av rederier og tilbakevirkende lover. De to øvrige om innløsning og regulering av festeavgift i festeforhold og om et straffansvar var foreldet i en krigsforbrytersak.

Ingen ventetid
Fra og med 1. januar 2010 ble det gjort endringer i dommersammensetningen, og det er nå 20 dommerembeter i Høyesterett.

I motsetning til i de fleste andre domstoler i landet er det ikke ventetid for å få en sak opp i Høyesterett. Sakene berammes så raskt det lar seg gjøre ut fra prosessfullmektigens forberedelser og program. Gjennomsnittlig behandlingstid fra saken er kommet til Høyesterett til avgjørelse i ankeutvalget foreligger, er på under en måned, heter det i årsoversikten.