Hvilket bygg fortjener Statens byggeskikkpris?

Kjenner du til et bygg du synes fortjener Statens byggeskikkpris 2011, vil Husbanken svært gjerne ha inn forslag fra deg.

I fjor kom det inn 58 forslag på bygg. Av disse ble sju nominert. De nominerte byggene befares av juryen, som så avgjør vinneren. I 2010 vant Gjerdrum ungdomsskole prisen.

- I år ønsker vi flere bygg og har derfor gjort det enklere å melde på bygg i konkurransen, sier Lene R. Edvardsen, leder for sekretariatet for Statens byggeskikkpris i Husbanken.

Frist for å melde inn kandidater er 11. februar 2011.

Krav til bygget

Byggene må oppfylle noen sentrale krav til byggeskikk og må være tatt i bruk. Uteområdene skal være opparbeidet og ferdigstilt. Statens byggeskikkpris er en hederspris for bygninger som bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken gjennom utførelse, materialbruk og samspill med sted og miljø.

Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming og skal oppfylle sentrale krav innenfor miljø og universell utforming.

Hvem kan få prisen?

Prisen kan tildeles personer og virksomheter, private og/eller offentlige. Prisen tildeles den eller de aktørene som har bidratt vesentlig til de kvaliteter som belønnes.

Universell utforming

Universell utforming handler om et inkluderende samfunn. Målet er at alle skal kunne ferdes fritt uten for mange hindringer i hverdagen. Universell utforming betyr ikke spesialtilpasning til enkeltpersoner eller grupper, men skal sikre god tilgjengelighet og brukbarhet for alle.

Miljø og energi

Minumumskravet er at bygget tilfredsstiller teknisk forskrift 2007.

Mer enn vakkert

Prisen deles ut av kommunal- og regionalministeren hvert år. Husbanken er sekretariat for juryen som består av personer med ulik faglig og geografisk bakgrunn. Det er lagt vekt på en bred sammensetning for å gjenspeile at god byggeskikk dreier seg om mer enn vakker, visuell utforming.

En hederspris

– Byggeskikkprisen premierer bygninger som gjør at alle, enten de sitter i rullestol eller har nedsatt syn, får glede av dem. Et annet vesentlig poeng er å skape bygninger som belaster det ytre miljøet mindre, derfor legges det vekt på en bærekraftig byggeprosess, gode materialvalg, og lavt energibruk i bygningens levetid, sier juryleder Erling Dokk Holm.

– Byggeskikkprisen er til for å vise frem forbilder, gode eksempler på at arkitekturen kan være en sterk kraft i våre samfunn, sier Dokk Holm.

Alle forslag til kandidater til Statens byggeskikkpris 2011 offentliggjøres fredag 18. februar 2011.

For å melde på kandidater, klikk her for å fylle ut skjemaet.

Vinnerbygget premieres med 200 000 kroner. Påmelder av vinnerbygget får en reise til 10 000 kroner.