Overnatting i tunnel

Rundt 200 mennesker overnattet i bilene sine inne i Vågslidtunnelen på Haukeli natt til i mandag. Årsaken var dårlig vær og stor rasfare i området. I følge nettutgaven til Bergens Tidende skal det skytes ned snøskavler på vestsiden, for å hindre rasfare. Om været bedrer seg, kan det åpnes for kolonne igjen, melder www.bt.no. Dette viser hvor farlig og ustabilt det er i fjellet nå, og man skal ha en meget god grunn for å legge ut på biltur. Det er vel på tide at vi også får egne fjellvettregler for bilister. Det er ingen skam å snu, men da må man snu i tide.

 

Det er også viktig at man sikrer seg for alle eventualiteter. Dette gjelder om man kjører over fjellet eller ikke. Man kan like gjerne bli stående fast i lavlandet i timesvis. Det kan bli kaldt det også. Det er derfor selvsagt viktig at man har med nok mat og drikke – og ikke minst varme klær. Det er viktigere enn noen ganger at man lytter på radio og kjøremeldingene – og at man tar hensyn til værmeldingene. Og husk spade i bilen.

Ellers er det mange som kjører like hardt om det er vinter som sommer, til tross for at både veigrep, sikt og føreforhold kan være helt annerledes.

Vi vet at mange ulykker skyldes at bilen plutselig mister veigrepet – og det kan skje selv om man kjører i moderat hastighet. Faren for at man kan treffe motgående biler som plutselig får en sleng, er også overhengende når føreforholdene er vanskelige.

Ta det med ro – det er ikke alltid like smart å utfordre værgudene. De er sterkere enn deg uansett.

 Og for all del - slipp brøytemannskapene frem. Det er alt for mange bilister som skaper kaos både på grunn av vettløs parkering og vettløs oppførsel.