Støtter sykehus på passivhusnivå

Enova har tildelt seks millioner kroner til bygging av et nytt kunnskapssenter og ny sykehusdel ved St. Olavs hospital. Bygget vil få passivhusstandard.

- Dette er et viktig forbildeprosjekt som viser hvor mye energi vi kan spare på å bygge energieffektivt. Når vi vet at bygg står for 40 prosent av energibruken, er det viktig at staten tar ansvar for sine bygg, og bygger energieffektivt når de kan. At Helse Midt-Norge og Trøndelag realiserer dette prosjektet nå er spesielt viktig i en region hvor alle energieffektiviseringstiltak trengs, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes.

Helseforetakene eier en betydelig bygningsmasse og det er viktig at både nyinvesteringer og drift av eksisterende bygg gjøres på en energieffektiv måte.

- Staten skal være et forbilde innenfor energi og miljø. Det er derfor viktig at sykehusene tar i bruk ny teknologi for å spare energi. St. Olavs hospital er blant de største landbaserte utbyggingsprosjektene i Norge de siste ti årene. Både her, og ved det nye Akershus Universitetssykehus har man vært tidlig ute med å ta i bruk miljøvennlig teknologi, noe som er blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Robin Kåss.

- Helsebygg Midt-Norge og entreprenørmiljøet i Trondheim har høye ambisjoner og vi er glad for å kunne tildele støtte til realisering av bygget, sier adm. dir. Nils Kristian Nakstad i Enova. - Skal vi klare å få til effektivisering som monner, trenger vi noen som går foran og satser. Helsebygg Midt-Norge bidrar med dette til utvikling av nye løsninger med bruk av kjent teknologi, sier Nakstad.

Kunnskapssenteret utgjør siste senterutbygging ved St. Olavs hospital, bestående av 6 900 m² sykehusareal og 10 300 m² høgskole/universitets areal. Kunnskapssenteret er først ute med passivhusnivå i Norge, både for sykehus- og høgskole/universitetsdelen. Ambisjonen om passivhus i sykehusdelen står i fremste rekke også i europeisk sammenheng.

– Så vidt jeg vet finnes det ikke maken til energigjerrig sykehusbygg. Vi driver et foregangsprosjekt som vil gi robuste, besparende og brukervennlige energiløsninger, sier utbyggingssjef Lars Abrahamsen i Helsebygg Midt-Norge.

Trondheim og Norge får med dette et signalbygg med passivhusnivå.

- Enova er opptatt av fremtidens energigjerrige bygg, og er glad for at Trondheimsmiljøet viser vei, sier Nakstad. - Gjennom dette prosjektet går det offentlige foran, og viser at det er fullt mulig å bygge til passivhusnivå innen økonomiske og teknologiske forsvarlige rammer.

Enova bidrar med både ekspertise og det økonomisk tilskuddet som skal til for å få prosjektene lønnsomme, avslutter Nakstad.