Fikk sleng fem omkom

En sleng på glatt vinterføre førte til ulykken i Lavangsdalen i Troms fredag ettermiddag der fem personer omkom og ni ble brakt til sykehus.

Ulykken skjedde da to personbiler, en minibuss og en varebil på vei fra Tromsø kolliderte med en buss med unge håndballspillere som kom i motsatt retning. De omkomne og alvorlig skadde var i kjøretøyene som kom fra Tromsø, mens de som satt i bussen kun fikk lettere skader. Ulykken skjedde da en av bilene fikk en sleng og kolliderte med bussen.

– Det er en snakk om en møteulykke i stor fart. Om de har truffet direkte, i siden eller i autovernet er usikkert. På to av bilene er det store materielle skader. Alle bilene unntatt varebilen er fortsatt på stedet. Bussen er truffet i front. Det vil ta noen timer før vi er ferdig her, sier skadestedsleder Morten Renland til NTB.

Ved 17-tiden var de omkomne fortsatt på ulykkesstedet. To satt fastklemt i hver sin bil. Skadeområdet strekker seg over 300 meter. Det er 80-sone på stedet og veibanen var glatt da ulykken skjedde.

Klokka 16.30 hadde ni personer ankommet Universitetssykehuset i Tromsø med ambulanse og luftambulanse. Fire av dem er lettere skadd, hvorav to er mindreårige, en er hardt skadd og fire er under utredning.

Håndspillere
I bussen var det 15 unge håndballspillere. Noen av dem fikk lettere skader. De ble fraktet til legesjekk i en annen buss.

Ulykkesbussen var i følge med tre busser som kjørte spillere fra håndballklubben BUL i Alta til en nyttårsturnering i Tromsø.

Styreleder i Norges Håndballforbund region Nord, Ole Gudmestad, sier til NTB at ingen av spillerne i bussen er alvorlig skadd.

– Det vi vet er at de seks ungdommene som befant seg fremst i bussen har fått noe kutt- og sårskader, og at en av de voksne passasjerene har brukket armen, forteller Gudmundstad, som selv befant seg i en av bussene lenger bak og som har to sønner i ulykkesbussen.

Spillerne som var i bussen, er i alderen mellom 14 og 16 år.

Kriseteam
Brannvesenet fra Tromsø og Balsfjord kommune har bidratt på stedet.

– Vi er også ute med legepersonell og kommunens kriseteam er i beredskap, men så langt har ingen henvendt seg til oss, sier kommunalsjef for helse i Balsfjord kommune, Karin Friborg Berger, til NTB.

Balsfjord kommune har lagt ut telefonnumre på sine nettsider dersom noen har behov for kontakt med kommunens ledelse i forbindelse med ulykken.

Tromsø kommune har på sin side opprettet en pårørendetelefon, med nummer 815 02 800. Kommunen oppretter også et støttesenter på Scandic Hotell der kommunens psykososiale team vil bistå med hjelp til de som ønsker det.

Passasjerene i de tre bakre bussene har ikke vært direkte involvert i ulykken, men samles på hotellet.

Omkjøring
Ulykken skjedde like etter klokka 14 i enden av Lavangsdalen om lag fire mil fra Tromsø i Balsfjord kommune. E8 ble stengt cirka 4 kilometer fra avkjøringen mot Kantornes der det var satt opp omkjøring.

På skadestedet den siste kilometeren inn mot ulykkesstedet sto det fredag kveld mange vogntog, mens privatbilistene valgte å snu.

Brannvesenet fra Tromsø og Balsfjord kommune har bidratt på stedet. Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt sier at politiet har hatt problemer med å holde kontakten med skadestedet fordi mobildekningen er svært dårlig i området.