Arkitektur i 100

Det er hundre år siden Norske arkitekters landsforbund (NAL) ble dannet. De inviterer til Arkitekturens År med over hundre arrangementer i Norge i løpet av 2011.

Fakta om Arkitekturens År

• Arrangør: Norske arkitekters landsforbund.

• Prosjektleder: Arkitektur- og kunstgalleriet 0047.

• Programmet består av bidrag fra en rekke aktører som ulike fagmiljøer og lokale arkitektforeninger og store institusjoner som NRK, Nasjonalmuseet, Posten og Norsk Form.

• Arkitekturens År er finansiert av NAL, Kulturdepartementet, Enova, Aspelin Ramm, Moelven, YIT og Kinnarps og er i tillegg basert på en stor dugnadsinnsats.

– Målet er å øke interessen og kunnskapen om våre bygde omgivelser. Dette gir oss en enestående anledning til å oppsummere 100 år med arkitekturproduksjon og samtidig vise prosjekter av unge arkitekter som har en ny tilnærming til faget, sier Kjersti Nerseth, president i NAL.

Historien til NAL har fulgt historien til det uavhengige Norge fra bondesamfunn til ett av verdens rikeste land. Arkitekturproduksjonen har skapt fysiske rammer for det norske samfunnet gjennom denne tiden. Fra nasjonsbyggingen tidlig på 19-hundretallet, gjenreisningen etter krigen og til samtidens forbrukersamfunn med miljøutfordringer og demografiske endringer.

Landsomfattende maratonprosjekt
Prosjektene spenner fra utstillinger, folkemøter, foredrag, debatter, TV-program, byggeprosjekter, åpne hus og mye mer. Se hele programmet her: www.arkitektur.no/2011

Her noen smakebiter fra programmet:

Norge Rundt
Lokale arkitektforeninger og bidragsytere fra hele landet bringer prosjektet Norge rundt. Først ut er Oslo Arkitektforening med ”Pop up”. En serie åpne møter rundt omkring i Oslo by gjennom hele 2011. Premieren er hos Snøhetta 20. januar. Det er åpent hus med foredrag, husband og lett servering. Nord-Norges arkitektforening har også et ambisiøst program med konferansen ”Landscapes in Change” som første post 27. januar i Tromsø. Konferansen retter søkelys på det arktiske landskapet som er i endring.

Trenger vi egentlig arkitekten?
Debattserien ”Myter, makt og medvirkning” starter i Litteraturhuset i Oslo 29. januar. Fagbladet Arkitektnytt har invitert blant andre Vetle Lid Larsen, Erling Dokk Holm og en rekke andre personer til å diskutere hvilke forestillinger vi har om arkitekten, hvem det er som egenlig bestemmer hva som bygges og hvordan framtidens arkitektur vil se ut.

Tv-serie om arkitektur
NRK-serien ”Håkon og Haffners byggeklosser” starter 24. januar på NRK. De unge og prisvinnende arkitektene i Fantastic Norway ser med skrått blikk på hvorfor bygninger og byer ser ut som de gjør i Norge. Første episode handler om byplanlegging. Ett av spørsmålene de stiller, er hvordan Bergen ville sett ut hvis den ble bygd i 2011. Som et resultat av at arkitektene i Fantastic Norway sprenger Bergen i denne episoden, får de som oppgave å bygge byen på nytt.

Bygging av samfunnshus i Bankok
De unge prisvinnende arkitektene fra Tyin tegnestue bruker arkitektur til å forbedre livene til mennesker i krigsherjede og fattige samfunn. Deres metode og samfunnsengasjement har vakt oppsikt over hele verden. I sammenheng med Arkitekturens År skal de bygge et samfunnshus i slummen av Bangkok, formidlet til Norge gjennom videoblogging av hele byggeperioden. Start 28. februar i Bangkok, Thailand

Norges Åpne Hus
I 2011 får du unike muligheter til å komme bak fasaden på en rekke hus og anlegg i Norge som til vanlig er stengt for publikum. Følgende steder arrangerer åpne hus:

Tromsø 28. mai

Bergen 4.-5. juni

Alta 10.-11. juni

Østfold 3.-4. september

Oslo 10.-11. september

Lillehammer 10. og 17. september

Hamar 24. september

Arkitekturfestival
I slutten av septemberarrangeres arkitekturfestival på Vulkan i Oslo. Det nylig transformerte industriområdet blir i festivalperioden en multiarena med konferanser, forelesninger, debatter, utstillinger og fest! 23. september til 2. oktober.

Les om flere arrangementer i Arkitekturens År og følg oppdateringer her