NHH satser internasjonalt i jubileumsåret

Norges Handelshøyskole (NHH) fyller 75 år og setter seg nye ambisiøse mål. Høyskolen har blitt stadig mer internasjonal, og den utviklingen vil fortsette, sier rektor Jan I. Haaland.

Denne uken innleder NHH jubileumsmarkeringen, som inneholder en lang rekke arrangementer fram til jubileumsdagen. Den skal markeres en uke til ende i september. Flere store forskningsprosjekter er satt i gang, og NHH vil arbeide systematisk for å bli blant de høyest rangerte utdanningsinstitusjonene.
– Vi setter i gang satsingsprosjektet NHH 2021 som skal bringe oss opp blant de beste handelshøyskolene i Europa innen 2021, sier Haaland.

NHH-rektoren fortellere at det er en lang rekke kriterier som skal brukes for å rangere høyskolen. Andres rangeringer, blant annet den årlige listen i Financial Times, vil telle med, men flere forhold skal trekkes inn. Blant viktige kriterier er kvaliteten på undervisning og forskning, synlighet i markedet og studentenes karriere etter endt studium.

Utdanner ledere
Siden en beskjeden start i 1936 har NHH utdannet rundt 13.200 siviløkonomer.

– Vi har utdannet ledere og eksperter til norsk næringsliv og forvaltning. Gjennom disse 75 årene har vi utdannet ledere som har gjort en viktig jobb for landet. NHH har også stått for betydelig økonomisk forskning, særlig siden 1960-årene. Vi er fortsatt en vital og veldig attraktiv høyskole. Vi har hatt og har en ledende posisjon blant økonomiske høyskoler i Norge, selv om konkurransen har blitt langt større de siste 25 årene, sier Haaland.

Internasjonalisering
Rektor Haaland trekker fram internasjonalisering som et utviklingstrekk som har preget særlig de siste 25 årene. Utveksling av studenter, forskere og nettverksbygging er stikkord for denne utviklingen.

Om lag halvparten av mastergradsstudentene ved høyskolen tar et semester ved et utenlandsk lærested, og utenlandske studenter kommer til Bergen. Mellom 120 og 130 utlendinger tar hele mastergradsstudiet ved NHH. Halvparten av deltakerne på et internasjonalt doktorgradsprogram kommer fra utlandet.

Flere prosjekter
Flere store forskningsprosjekter pågår eller settes i gang ved NHH i jubileumsåret.

Et av dem er Krise, omstilling og vekst som går over fire år og ledes av professor Victor Norman. Fra 2011 etableres Senter for tjenesteinnovasjon ved NHH. Det har et samlet budsjett på 163 millioner kroner over åtte år. Formålet er å øke effektiviteten og kvaliteten i norske tjenestebedrifter.

Denne uken arrangerer NHH to konferanser med til sammen 300 deltakere. Utover i året kommer en rekke konferanser med internasjonalt kjente deltakere. Studentene ved høyskolen er også aktive og står som arrangører av flere av arrangementene.