Rekordlav vannstand i kraftmagasinene

Den siste uka før nyttår var det mindre vann i norske kraftmagasiner enn noen gang i tilsvarende periode siden 1982.

 

Ved utgangen av uke 52 var fyllingsgraden i norske kraftmagasiner 45,3 prosent, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Dette er den laveste magasinfyllingen som er registrert i uke 52 siden NVE begynte å lage landsstatistikk i 1982.

I tilsvarende uke i kraftkriseåret 2002 var magasinfyllingen 49,6 prosent. Både i 2003 og sist vinter førte lite vann og kulde til svært høye strømpriser.

Selv om magasinfyllingen er rekordlav, er det også lyspunkter. I uke 52 gikk fyllingsgraden ned med 2,8 prosentpoeng mot 3,2 prosentpoeng uken før

Bruker litt mindre

– Tappingen har vært lavere i uke 52 enn i ukene før jul. En tapping på 2,8 prosentpoeng i uke 52 er normalt, sier seksjonssjef Tor Arnt Johnsen i NVE. Han viser til at nedtappingen i noen uker før jul var oppe i 4,6 prosentpoeng.

– Det har skjedd en betydelig oppbremsing. Det blir interessant å se om dette varer også i uke to, sier Johnsen.

Mindre forbruk – mer import

– Det er også positivt at i Midt-Norge har tappingen bare vært på 2,3 prosentpoeng den sist uken, sier Johnsen.

– Samtidig har det kommet nedbør som vil gi 2,8 milliarder kilowattimer (TWh). Det får vi riktig nok ikke glede av før snøen smelter, men det er bra at nedbøren har tatt seg opp. Det er fortsatt svært lite snø i fjellet.

I uke 52 gikk også de svenske kjernekraftverkene med nesten full kapasitet. Importen til Norge, og særlig Midt-Norge, har vært stor. Det hjelper på situasjonen. Johnsen regner med at det også i denne uken vil bli importert mye kraft fra Sverige.

Nok strøm

Når magasinene er helt fulle, har de en produksjonskapasitet på 84,1 TWh. Magasinene kan ikke tappes helt ned til 0, det må trolig være igjen minst 7 - 8 prosent vann. Dermed er gjenstående produksjonskapasitet i år ca. 37 prosent av full magasinfylling. Det vil kunne gi en kraftproduksjon på ca. 31 TWh.

– Det kommer noe tilsig, vi har noe gass og noe vindkraft pluss import. Det er det vi må klare oss med fram til snøen begynner å smelte, sier Johnsen.

– Det vil si at vi kan tappe knapt 2 prosentpoeng i uken fram til smeltingen normalt begynner i uke 17. Forbruket vil ligge høyere en stund, men så går det kraftig ned både i Norge og utlandet. Da kan vi også importere mer. Prognosene viser at vi kommer lavt i magasinene, men det holder, sier Johnsen.