La mastene komme

Politikerne må være gale som vil bygge en kraftlinje gjennom Hardanger, sier Keith Bellows, sjefredaktør i magasinet National Geographic Traveller. Han ønsker kanskje at alt moderne menneskapt liv skal opphøre i området – og at geiter og kyr er det som skal redde fjorden og folket der. Hør ikke på han, sier vi. Nå er det på tide at virkeligheten snart siver inn hos alle dem som sloss mot at det blir bygget opp et bærekraftig kraftlinjenett i landsdelen. Men noen kjemper mot vindmøllene uansett.

Vi har sett flere argumenter om at det er strøm nok i Norge – og at alternativ kraft skal redde strømforsyningen til byer som Bergen og området rundt. Vi har hørt argumenter om grønne vintre og at behovet for kraft er sterkt overdrevet. Bergen er i ferd med å ”dø” i sin egen forurensning. Hva skjer den dagen alle elektriske ovner blir skrudd av. Da blir i alle fall ikke luftkvaliteten noe bedre.

Nå opplever vi den kaldeste vinteren i Norge siden 1941, og det er ingen tegn til vår og varmere vær foreløpig. Det noteres stadig nye strømrekorder. Vi har en lang vinter foran oss fortsatt – og det kan bli smalhans både på vann og strøm. Vannmagasinene er de minste vi har sett på lenge (ved utgangen av uke 52 var fyllingsgraden i norske kraftmagasiner 45,3 prosent, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).Skal man sikre alle nok elektrisk kraft MÅ vi ha et linjenett som bygger landet sammen. Faren for sammenbrudd i linjenettet på Vestlandet er nå overhengende. Hvem tar ansvaret dersom alt går i svart? Og hvem tar ansvaret dersom folk fryser ihjel på grunn av at varmen blir borte? Samfunnskonsekvensene ved strømbrudd er og blir enorme. Nå må politikerne vise handlekraft. De har lenge nok hatt hodet i sanden.

Det å bruke 100-vis av milliarder kroner på sjøkabler og andre fantasiløsninger er etter vårt meningsløst. Det er nok av andre og viktigere oppgaver som må prioriteres foran.

Vi reiser mye rundt i verden – og vi har besøkt mange nasjonalparker rundt om. Kraftlinjer ser vi overalt. Ja, som vi skrev for en tid tilbake – selv ved den kinesiske mur som kanskje er verdens største turistmagnet – er det gigantiske kraftmastre.