En ny sentralbanksjef

Øystein Olsen har hatt sin første arbeidsdag som sentralbanksjef og leder av Norges Banks hovedstyre. Vi ønsker han lykke til i jobben. For byggenæringens mange utøvere er sentralbanksjefen en meget viktig person. Vi håper at Olsen har evne til å ta kloke valg. Det er mange utfordringer – og vi må aldri glemme at lille Norge er et lite land i en stor verden.

I sitt åpningsintervju sier han at ubalanser og problemer i internasjonal økonomi gjør at vi kan møte nye utfordringer på flere av bankens hovedområder i tiden fremover. På den annen side mener vi at Norge vil stå i mot selv de største utfordringer. Men vi skal vokte oss vel for å bli for hovmodige.

Olsen sier Norges Bank skal være en åpen og veldrevet sentralbank, og at han vil videreføre arbeidet som har vært gjort i Norges Bank de siste årene. Systemet med inflasjonsmål for pengepolitikken har virket godt gjennom skiftende konjunkturer. Sammen med andre deler av den økonomiske politikken har pengepolitikken bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Inflasjonsstyringen er fleksibel. – En kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sier Olsen.

Norges Bank vil framover ta en aktiv rolle i utviklingen av nye rammevilkår, overvåking og virkemiddelbruk overfor finanssektoren.

Ellers vil vi minne sentralbanksjefen om at det er viktig å ha en aktiv boligpolitikk. Og vi vil gjerne understreke at boligbygging og boligkjøp er noe langt mer enn kun en finanstransaksjon. Skal vi bygge et land må folk kunne ha hus de har råd å bo i.

Øystein Olsen er ansatt som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1977. Olsen kommer fra jobben som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Gjennom denne jobben vet han hvor viktig byggenæringen er.