Hæhre vant over Mesta i tingretten

Mesta Drift AS og Mesta Entreprenør AS er i en deldom i Asker og Bærum tingrett dømt til å betale Hæhre Entreprenør AS drøyt 8,7 millioner kroner samt saksomkostninger på 536 000 kroner i en sak rundt sluttoppgjøret om Tønsbergpakken.

Saken gjelder en tvist om tolkningen av en avtale/protokoll Mesta og Hæhre inngikk i 2006 om samlet oppgjør rundt flere entrepriseavtaler. Mesta og Hæhre har ulike oppfatinger av hvordan denne avtalen eller protokollen skal fortolkes.

Protokollen, som ble utformet i juni 2006, inneholder opplysninger vedrørende arbeider som Mesta og Hæhre har utført i fellesskap, i flere veiprosjekter. Der står det også beskrevet at de i fellskap skulle få gjennomslag for krav mot Statens vegvesen ved blant annet jobber med Tønsbergpakken. Etter at avtalen var inngått mellom Mesta og Hæhre, tok Mesta ut stevning mot Statens vegvesen. I saken om Tønsbergpakken avsa Agder lagmannsrett 22. januar 2009 dom om at Mesta skulle tilkjennes 21 mill kroner inkl mva, med tillegg av renter.

I den nylig avsluttede saken i Asker og Bærum tingrett knytter sakens uenighet seg prinsipalt til ett spørsmål ved tolkningen av protokollen, og omhandler hvorvidt det skal gjøres fradrag for Mestas saksomkostninger i saken om Tønsbergpakken, før det beløp Mesta ble tilkjent i Agder lagmannsrett 22. januar 2009 blir delt 50/50.

Saken er reist av Hæhre Entreprenør mot Mesta Drift AS og Mesta Entreprenør AS. Tilsvar ble inngitt rettidig, og var kombinert med stevning fra Mesta Drift AS i motsøksmål mot Hæhre. Det ble der fremmet krav om at motregning av til sammen 25 krav Mesta Drift AS mente å ha mot Hæhre og Mesta Drift nedla påstand om å bli tilkjent kr 2.320.434,95. Under den videre saksforberedelse ble 21 av motkravene akseptert av Hæhre, og to krav ble trukket av Mesta under saksforberedelsen. Av de to resterende krav ble det ene, som gjelder kr 820.511 vedrørende E6 Åsgård-Rygge/Råde, ved rettens kjennelse 10. desember 2010 stanset til det foreligger en rettskraftig dm avgjørelse i en annen sak. Det gjenstående av de opprinnelige 25 krav ble trukket under hovedforhandlingen.

I deldommen 29. desember 2010 gir tingretten medhold til Hæhres syn på saken, og tilkjenner selskapet 8.768.685 kroner samt saksomkostninger på 536 000 kroner.

Mesta sier i en melding på sine hjemmesider at de er overrasket over sakens utfall hva gjelder fordeling av saksomkostninger, og deler ikke domstolens syn på protokollen. Mesta vil derfor vurdere om dommen skal ankes.
- En eventuell anke vil gjelde det som reelt er omtvistet mellom partene – ca 1,5-2 millioner kroner, melder Mesta.