Vi må forebygge og sikre

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet et nasjonalt risikobilde av de ti hendelsene vi burde frykte mest i Norge. Alvorlig pandemi, ekstremvær, strømrasjonering og fjellskred topper lista over de verste hendelsene som kan ramme Norge. Når ser vi daglig reportasjer i ulike media om hva ekstremvær kan føre til av ulykker rundt om i verden. Dette kan også skje oss – og det er på tide at myndighetene tar de grep som er nødvendige.

Gjennom RIF-rapporten State of the Nation ble det gitt klare signaler på hvor alvorlig situasjonen også er i Norge. Denne rapporten som ble offentliggjort på Byggedagene i fjor, vakte betydelig oppsikt. På Byggedagene i mars 2011 vil det bli gitt en oppdatering om hva som har skjedd det siste året. Dessverre synes ikke politikerne så langt å ta dette alvoret inn over seg.

Vi er ikke opptatt av å drive skremselspropaganda. Men vi kommer til å ”forfølge” og minne politikerne om disse utfordringene helt til at vi ser at det kommer midler over statsbudsjettet som virkelig monner.

I likhet med riksrevisor Jørgen Kosmo roser vi DSB for det arbeidet som er lagt ned. Vi deler også hans kritikk mot norske etater og institusjoner, som han mener ikke klarer å samarbeide på tvers av sektorene. Ifølge flere rapporter fra Riksrevisjonen er samarbeidet for samfunnssikkerhet i Norge sjokkerende dårlig. Kosmo tror ikke det står på penger, men på evne og vilje til å samordne på tvers av sektorer og avdelinger. Det er vi helt enig i.

Som øverste sjef for regjeringen må statsminister Jens Stolteberg ta saken slik at det endelig skjer noe.