Hydro og Snøhetta skal bygge energinøytralt

Norsk Hydro og miljøstiftelsen Zero har tatt kontakt med arkitektselskapet Snøhetta som partner for å få realisert et energinøytralt signalbygg i Norge.

Det var på Zero-konferansen i november at industrikonsernet og aluminiumsprodusenten Hydro som utvikler og leverer fasadeløsninger, gikk offensivt ut og innbød byggherrer til å være med på å realisere visjonen om å reise et næringsbygg som produserer mer strøm enn det forbruker.

Partner Ole Gustavsen i Snøhetta opplyser til Byggeindustrien at arkitektselskapet allerede jobber med to prosjekter hvor målet er å reise bygg som er energinøytrale.

– Det er naturlig at denne type prosjekter hvis de blir realisert, blir piloter i ZEB (forskningsprosjektet Zero Emission Buildings), sier Gustavsen og opplyser at både Hydro og Snøhetta er partnere i dette utviklingsprosjektet som besitter det som er av kompetanse her til lands innenfor dette fagområdet.

Han berømmer videre Hydro for å være modig da det forplikter når selskapet velger å gå så åpent ut.

Hva slags bygning det kan bli snakk om i samarbeid med Hydro, er på det nåværende tidspunkt ikke avklart. Men mye taler for at det vil bli et større bygg med flere funksjoner med en arkitektur som gir kvaliteter utover byggets energiprofil. Plasseringen vil fortrinnsvis være i Oslo for å skape mest mulig oppmerksomhet.

I Byggeindustriens julenummer stod Hydro frem med sitt klare mål om å bli en tydelig aktør for å få ned klimautslippene og energiforbruket i bygg. Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg uttrykker overfor Dagens Næringsliv at han har stor tro på at initiativet om å realisere et slikt signalbygg vil tiltrekke seg investorer og partnere.

Hydro har giret opp sitt utviklingsarbeid og har lovet å stille opp med all sin ekspertise på energieffektive løsninger. Selskapet vil også tilby sine produkter til en hyggelig pris.