Ingen Olsen-krumspring i Norges Bank

Prisstigningen skal fortsatt være rettesnoren i pengepolitikken, fastslo Øystein Olsen da han for første gang satte seg i sjefsstolen i Norges Bank mandag morgen.

Fortsatt stø kurs, var hovedbudskapet til Olsen på hans første dag som Norges nye sentralbanksjef. Han ser ingen grunn til å endre et system som «har fungert svært godt gjennom skiftende konjunkturer».

– Pengepolitikken har bidratt til at norsk økonomi har utviklet seg svært godt de siste ti årene. De som følger rentesettingen til Norges Bank tett, kan legge til grunn at bankens reaksjonsmønster videreføres, sa Olsen.

Inflasjonsmålet ble innført under Svein Gjedrem og innebærer at nivået på styringsrenta skal justeres for å holde prisstigningen på 2,5 prosent. Hensikten er å bidra til stabilitet i kronekursen og stabil utvikling i produksjon og sysselsetting.

I dag ligger styringsrenta på 2 prosent og holdes lav fordi prisstigningen fortsatt er svak etter finanskrisen og av hensyn til konkurransekraften i forhold til handelspartnernes.

– Vi går spennende tider i møte. Det er turbulens i internasjonal økonomi og vi kan legge til grunn at vi i tiden framover kommer til å bli stilt overfor nye utfordringer i den økonomiske politikken generelt og i pengepolitikken spesielt, sa Olsen.