2011 - mulighetenes år

2011 kan bli et godt år for byggenæringen i Norge – ja, det kan være starten på en ny oppgang om ikke problemer ute i den store verden igjen skaper en finanskrise. Men skulle det skje har Norge økonomiske muskler til å opprettholde en betydelig innenlands virksomhet – og en viktig nøkkel for myndighetene vil være byggenæringen. Vi er på etterskudd med det meste her i landet når det gjelder investeringer til infrastruktur, viktige offentlig bygg og boliger.

Boligbyggingen står ikke i noen sammenheng med behovet for nye boliger, og dersom ikke politikerne snart forstår at de må stimulere og legge til rette for økt boligbygging, ja, da kan vi få ufattelige problemer i boligmarkedet. Da kan vi igjen få spekulasjon og alt for høye boligpriser. I sentrale områder – og ikke minst i Oslo – kan mangelen på boliger bli dramatisk. Vi er enig med dem som sier at årsaken til den kraftige økningen i boligprisene er at det bygges for få boliger i forhold til befolkningstilvekst og tilflytting.

Vi får 30 000 nye husholdninger i året i Norge, men vi bygger boliger til knapt halvparten. I tillegg brenner det boliger og boliger rives av ulike årsaker. I løpet av neste generasjon kan befolkningen øke til 7 – 8 millioner mennesker.

Det at politikerne hele tiden innfører nye regler som gjør boligene dyrere for vanlige mennesker, skaper selvsagt ekstra problemer for mange. Intensjonene er gode med alle nye regler, men dette har sin pris – en alt for høyt pris vil vi si.

Ellers gjentar jeg vår gamle kjepphest om at man må gi økonomisk støtte for å gjennomføre en virkelig storstilt opprusting av den eksisterende boligmassen i forhold til energiøkonomisering. Dette er noe av de beste investeringene politikerne kan gjøre med tanke på fremtiden.

I statsministerens nyttårstale hørte vi lite om disse problemstillingene.

Mange av hans tidligere statsministerkolleger hadde et helt annet grep på boligpolitikken enn hva Stoltenberg har i dag. Det er synd – og det kan koste dyrt.

Ellers må vi få et helt annet tempo i utbyggingen av infrastruktur enn det vi ser nå – og det må investeres smartere.

Vi starter året med med mye større optimisme enn det vi hadde i fjor. Nå ser vi mange tegn til oppgang, men det er viktig at også regjeringen og de politikerne som har makt og myndighet har evner til å prioritere rett.

Stoltenberg snakket mye om de eldre i samfunnet i sin nyttårstale. Men skal de eldre virkelig få den alderdommen de fortjener da må forholdene også legges til rette. Det kan bety at langt flere kan bo hjemme dersom det legges til rette med tilpasninger og ombygging av leiligheter og med installasjon av bl a heiser. Men i tillegg må det bygges langt flere sykehjem og boliger som er tilpasset eldre. Her kan byggenæringen bidra i betydelig grad.