Advarer mot å gå på livsfarlig fjordis

Flere steder langs kysten på Østlandet advares folk mot å ferdes på den utrygge og lunefulle fjordisen. Mange steder er isen livsfarlig, mener NVE.

NVEs råd for sikker ferdsel på is

* Generelt frarådes ferdsel på is som er tynnere enn 10 cm. Det er viktig at du undersøker istykkelsen.

* Gå alltid minst to i følge, og ha med kasteline eller tau. Kasteline er billig, lett og redder liv.

* Ispigger rundt halsen anbefales også, men kan ikke erstatte kasteline fordi det kan være svært vanskelig å ta seg opp av et hull i isen alene.

* Er du langt fra folk eller bil, bør du også ha med tørt skift i en vanntett pose.

(Kilde nve.no)

– Det er veldig store variasjoner i fjordisen, og man bør være lokalkjent før man beveger seg utpå. Mange steder er det rett og slett farlig å ta seg ut på isen, sier Ånund Sigurd Kvambekk ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Det er bare utenfor Sandvika i Bærum at fjordisen merkes. Men de gamle juletrærne er ennå ikke plassert ut.

– Det er ganske store åpne områder og isen regnes som usikker ennå. Det er veldig gode sikkerhetsmarginer og foreløpig er ikke isen merket med juletrærne, sier Kvambekk.

Isfiskere
Tirsdag kunne lokalavisa Budstikka i Asker og Bærum fortelle om isfiskere som beveget seg et godt stykke ute på fjordisen, ikke langt fra åpent vann. De lekte nærmest med livet, skal vi tro havnesjef Leiv H. Moe.

– Hold dere langt vekk fra fjordisen, og vent til de gamle juletrærne dukker opp, sier Moe.

Både Moe og Kvambekk forteller at værforholdene er med på å gjøre isen i Oslofjorden ekstra utrygg.

– Ikke all fjordis er farlig og antakelig er det mer fjordis enn vanlig for årstiden i Oslofjorden akkurat nå. Men mye nordavind gjør at overflatevannet er fraktet vekk. Varmt undervann er kommet opp og da smelter isen fort. Isforholdene kan forandre seg fra dag til dag. Is som var trygg én dag, kan være utrygg den neste, sier Kvambekk.

Skummelt i Sandefjord
Heller ikke i Sandefjordsfjorden er det trygt å bevege seg utpå den tilsynelatende tjukke isen.

– Mitt råd er å holde seg unna. Det er fort gjort å gå gjennom, sier havnesjef Bjørnar Christiansen til Sandefjords Blad. Christiansen har selv erfaring med å gå gjennom isen. Nå ber han foreldre følge med og sørge for at ungene ikke lar seg friste til å bevege seg ut på den livsfarlige isen mange steder.

– Jeg er spesielt bekymret for ungene. Det er mange barn som ikke klarer å skille mellom hva som er sikkert og usikkert.

Variable vann
NVEs siste ismelding fra 22. desember konkluderer med at de aller fleste små vann er farbare. Dype og større vann har imidlertid svært varierende isforhold. Mange er farbare, mens de største til dels er isfrie.

– Stort sett er det ganske god is, bortsett fra de aller største sjøene. Her er det veldig variabelt. Er det litt størrelse på vannet eller strømninger kan det være utrygt, advarer Kvambekk.

Han råder folk som ikke er hundre prosent sikre på hvor trygg isen er, til å ta kontakt med lokalkjente eller bruke isbor for å sjekke istykkelsen selv. Ispigger og kasteline er også viktige sikkerhetsredskaper.