Tror på oljepris i hundre

Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror oljeprisen kan komme opp i over 100 dollar fatet i året som kommer.

– Men jeg tror det blir i andre halvdel av året, sier Saltvedt til Stavanger Aftenblad. Hun tror vinterkulda må gi seg og at Spania og Portugal må ut av den økonomiske krisen før etterspørselen etter olje igjen vil peke oppover.

Oljeanalytikeren, som jobber i Nordea Markets, tror ikke vi vil se noen nye topper med det aller første. Tirsdag morgen falt nordsjøoljen svakt etter å ha nådd en liten topp så vidt over 94 dollar fatet. Prisen har ligget rundt 90 dollar hele desember måned.

På spørsmål om hun tror rekorden på 146 dollar fra august 2008, svarer Saltvedt at det neppe skjer i 2011. Men et år eller to senere tror hun oljen kan nå dette prisnivået. I 2012 kan vi nemlig komme til å merke resultatet av at utbyggingsplaner ble lagt på is under finanskrisen. Dermed kan det bli problemer på tilbudssiden.

– Det er ikke mangel på olje i verden, men det er mangel på tilgjengelig olje. Den som finnes er enten vanskelig tilgjengelig, på 7.000 meters dyp i Brasil eller reservene finnes i politisk ustabile regimer, sier Saltvedt.

Hun påpeker at oljelagrene er på normalnivå, men at OPECs buffer vil krympe de første årene etter 2011.

For 2011 har staten beregnet en gjennomsnittlig oljepris på 81,97 dollar per fat, rundt 12 dollar lavere enn dagens pris.