Avviser ekstrapenger til nye Molde sykehus

Regjeringen avviser nok en gang å stille friske midler til rådighet for nye Molde sjukehus. Dermed må helseregionen selv lete etter penger i langtidsbudsjettet.

– Det er ikke aktuelt for oss å gå bort ifra prinsippet om likebehandling. Finansieringen fra statens side av nye sykehus har vært avklart i mange år, sier statssekretær Robin M. Kåss i Helsedepartementet i NTB.

Han opplyser at staten kan stille med lånemidler for inntil 50 prosent av investeringene som kreves ved sykehusutbygging, noe regjeringen allerede har lovet å gjøre i Nordmøre og Romsdal.

– Utover dette må Helse Midt-Norge selv sørge for finansieringen av det nye sykehuset. Men eventuelle omprioriteringer i budsjettet må ikke gå ut over tilbudet til pasientene. Der er loven klar, sier Kåss.

Nye prioriteringer

Onsdag ba styret i Helse Nordmøre og Romsdal det regionale helseforetaket Helse Midt-Norge snu alle steiner for å sikre at den planlagte byggestarten blir utsatt minst mulig.

Konkret bes Helse Midt-Norge gjøre omprioriteringer i langtidsbudsjettet, for eksempel ved å bruke mindre enn budsjettert på datasystemer og teknisk utstyr.

– Jeg vil anbefale overfor styret å gå igjennom langtidsbudsjettet på nytt for å se om det er mulig å gjøre omprioriteringer, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge til NTB.

– Men det er snakk om omfattende summer, og jeg vil ikke love noe på forhånd. Vi kan ikke komme i en situasjon som gjør at dette går ut over pasientene i Midt-Norge. Hensynet til pasientene står aller høyest, understreker han.

Det er anslått at et nytt sykehus i Molde vil koste om lag 3 milliarder kroner. 1,5 milliarder skal altså tas direkte over Helse Midt-Norges budsjett.

– Vi ønsker et nytt sykehus i Molde, og regjeringen står klar med sin andel av pengene når Helse Midt-Norge er klar med sin, sier Kåss til NTB.

– Helse Midt-Norge har ikke avsetninger eller fondsmidler i langtidsbudsjettet, og omprioriteringer er dermed eneste mulighet, understreker Almlid.

Raseri

Det har kokt i Molde etter at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) slo fast at Helse Midt-Norge ikke har tilstrekkelig med investeringsmidler til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018. Det er seks år etter den opprinnelige planen.

– Vi har festet oss ved det ministeren sier om manglende økonomi til byggestart i 2012. Hvis det er en reell begrunnelse, så kommer vi i møte på dette punktet, sier styreleder Helge Aarseth i Helse Nordmøre og Romsdal til NRK.

Han mener det er mulig å finne løsninger som sikrer to sykehus i regionen og snarlig realisering av Nye Molde sjukehus.

– Jeg tror at dette kan være en utstrakt hånd for å finne en løsning, sier han.

Helse Nordmøre og Romsdal har også bedt det regionale helseforetaket gå i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet for å finne fram til en ny og omforent finansieringsløsning.

– Vi har løpende kontakt med departementet, og det er naturlig at Molde nå settes øverst på agendaen for neste møte, sier Almlid til NTB.

Det neste foretaksmøtet finner sted i slutten av januar.