Sprengkulda gir fjernvarmerekord i Oslo

Aldri før har Oslo fått levert mer fjernvarme. Mellom klokken 11.00 og 12.00 onsdag 22. desember ble det produsert hele 586 megawattimer fjernvarme ved Hafslund Fjernvarmes produksjonsanlegg i Oslo.

586 megawattimer tilsvarer 586.000 kilowattimer. Til sammenlikning ble det levert 2110 megawattimer (2,11 millioner kilowattimer) strøm til byen i samme tidsrom.

– Dette er et resultat av den storstilte utbyggingen av fjernvarme i Oslo med tilknytning av mange nye kunder. Fjernvarmen er et viktig ledd i å bedre lokalmiljøet og redusere luftforurensningen. I tillegg er fjernvarmen viktig fordi den avlaster strømnettet som nå er i en periode med høy belastning, sier Edle Ulevåg, administrerende direktør i Hafslund Fjernvarme.

Et fjernvarmeanlegg er kort fortalt et sentralvarmeanlegg som forsyner bygninger eller bydeler med varmt vann til oppvarming og varmt tappevann. Fjernvarme erstatter i mange tilfeller gamle oljekjeler. Bare i Oslo fører fjernvarmevirksomheten derfor til en årlig reduksjon i oljeforbruket på cirka 50 millioner liter per år, og er dermed et viktig bidrag til å redusere luftforurensningene i Oslo. Eksempelvis reduserer fjernvarmen utslippene av NOx, som er av de viktigste forurensingskomponentene i sentrum, tilsvarende utslippet fra cirka 60.000 biler som hver kjører 15.000 km i Oslos gater. Reduksjonen av klimagassutslipp er også stor.

– I en storby som Oslo er energiforbruket knyttet til oppvarming og tappevann enormt. Med fjernvarme klarer vi å bygge energieffektive anlegg som samtidig er fleksible med hensyn til energikilder, sier Edle Ulevåg. – Det er flott at det går an å lage varme og varmt vann av ressurser som ellers ville gått tapt. Vi bruker blant annet byens kloakk, spillvarme fra avfallsforbrenning samt bioenergi i fjernvarmeproduksjonen, poengterer Ulevåg.

Den forrige rekorden ble satt 6. januar i år og var på 565 megawattimer.