Weber vurderer anke

Aftenbladet.no melder at en huseier i Stavanger har fått medhold i Gulating lagmannsrett etter at deler av grunnmuren hans fra 1970-tallet har smuldret opp. Weber Norge vant i frem i tingsretten og vurderer nå å anke til Høyesterett.

- Vi er nylig blitt kjent med avgjørelsen i lagmannsretten, men jeg ser ikke bort fra at vi vil anke, sier adm. dir. Jan Halstensen i Saint-Gobain Byggevarer, som selger Weber-produktene i Norge. Halstensen legger ikke skjul på at han er overrasket over dommen.

Bakgrunnen for saken er at Leca i en periode på 1970-tallet importerte en del løsleca fra Belgia, og disse ble foredlet videre til lecablokker som er benyttet i grunnmurer. Importen ble gjort på grunn av stort trykk på de norske Leca-fabrikkene. I ettertid har det vist seg at det har vært noen problemer knyttet til lecaen fra Belgia. I kontakt med vann har de noen steder delvis smuldret opp. Dette gjør at disse blokkene må byttes ut.

- Problemene skyldes bruk av denne belgiske lecaen i kombinasjon med dårlige tekniske løsninger på byggeplass, slik at lecaen kommer i kontakt med vann, sier Halstensen til Byggeindustrien.

Leca og Weber Norge har de senere årene dekket alle kostnader rundt både byggevarer og arbeid med å utbedre feilene.

- Vi har hele veien vært imøtekommende og tatt på oss alle utgifter. I etterkant kan vi kanskje si vi har vært for rundhåndet, og vi ønsket nå å teste ut en sak i rettssystemet. Vi vant i tingsretten, og nå vurderer vi å anke til Høyesterett. Dersom vi skulle tape også der, kommer vi ganske enkelt til å gå tilbake til den løsningen vi har kjørt frem til nå med å dekke alt, legger Halstensen til.

Weber Norge mener foreldelsesfristen må gjelde i denne saken, mens motparten mener at selskapet har brutt informasjonsplikten om svakheter ved enkelte partier leca.

Halstensen forteller at det ikke er mange hus det dreier seg om.

- Dessuten er det også andre firmaer som importerte leca fra Belgia i denne perioden, men mange forveksler disse selskapene med oss på grunn av Leca-navnet, sier han.