Det går mot lysere tider

Åtte minutter over halv ett natt til onsdag skjedde det – da snudde solen og vi går mot lysere tider. Akkurat i disse dager føles våren å ligge fryktelig langt frem i tid. Kulden har grepet tak i oss, og dette påvirker selvsagt mange av landets byggeplasser.

Starten på denne vinteren har vært tøff. Leverandørene av oppvarmingsutstyr kan allerede melde om rekordsalg. Vi har foreløpig ikke hørt like mange historier som i fjor om stengte byggeplasser og anleggsarbeid som ikke kan gjennomføres på grunn av omfattende tele, men vi er fortsatt bare i oppstarten på en lang vinter. Vi får håpe at når solen nå har snudd og vi går mot lysere tider, så vil også gradene stige noe og det blir litt enklere for alle kvinner og menn ute på byggeplassene rundt om i landet.

Det virker unektelig også som om det virkelig begynner å lysne i markedet. Selv om det er usikkerhet ute i Europa, hører vi stadig oftere om positive hendelser og oppløftende signaler fra byggenæringens mange aktører. De siste ukene har de stadig kommet nye meldinger om prosjekter som nå settes i gang. Eldre planer tas frem fra skuffene og nye prosjekter løftes frem. Finansieringen synes å gå greit, og det er god kapasitet i markedet. Det er heller ikke lenger slik at offentlige investeringer dominerer bildet. Mange boligprosjekter settes i gang, og det er bra. Det bygges for få boliger i dag, ikke minst i vekstbyen Oslo. Dersom vi ikke får fart på boligbyggingen, blir prisstigningen for kraftig, med alle problemer det fører med seg. Også innen anlegg ser det lovende ut.

Tirsdag presenterte Byggevareindustrien sine tall for november, og det var oppløftende lesing. Salget gikk opp med 6,3 prosent. Så når vi nå begynner å nærme oss en lengre juleferie, skjer det i visshet om at det lysner. Byggenæringen begynner virkelig å komme i gjenge igjen.