313.000 innrømmer kjøp av svart arbeid

I en ny landsomfattende undersøkelse oppgir 12 prosent av nordmenn over 18 år at de har kjøpt håndverkertjenester svart de siste 5 årene.

Den desidert dårligste skattemoralen finner vi på Østlandet og i Trøndelagsfylkene.

Den svarte økonomien er seiglivet, tross iherdig innsats fra myndighetene. Men kanskje vil en ny lov som trer i kraft fra 1. januar endre skattemoralen til flere hundretusener nordmenn?

– Den svarte økonomien er et alvorlig samfunnsproblem. Dette er penger som kunne vært benyttet til å utføre viktige samfunnsoppgaver. Det ødelegger grunnlaget for en rettferdig konkurranse og svekker arbeidstakeres rettigheter, sier leder av alliansen Samarbeid mot svart økonomi, skattedirektør Svein R. Kristensen. – Et viktig skritt på veien er å sørge for at oppdrag betales via bank, fortsetter Kristensen.

Han peker dermed på den nye loven som innføres fra 1. januar 2011. Den sier at dersom man kjøper tjenester fra en næringsdrivende for over 10 000 kroner i løpet av et år, og vedkommende ikke betaler skatter og avgifter av det, så blir man gjort til medansvarlig. Ditt sikre kort som forbruker er å betale for tjenesten via nettbank.

Trolig store mørketall
En fersk undersøkelse utført av analyseselskapet InFact viser at 11,8 prosent av nordmenn innrømmer å ha kjøpt håndverkstjenester svart de siste 5 årene. Undersøkelsen er signifikant og landsrepresentativ, og utført blant 1025 nordmenn fra 18 år og oppover. Trolig er det store mørketall. I en undersøkelse utført av Skattedirektoratet i 2006 oppga 13 prosent at de hadde kjøpt svart arbeid, mens 45 prosent svarte at de kjente noen som hadde gjort det.

– Undersøkelsen viser at minst 300 000 nordmenn har kjøpt håndverkertjenester svart de siste fem årene. Det er alvorlig. Farene ved kjøp av svart arbeid er mange. De som vurderer å kjøpe håndverkertjenester svart må være klar over de kan sitte igjen med «Svarte-Per». Man gir da avkall på alle forbrukerrettigheter relatert til reklamasjoner, kjøpslov og dokumentasjon av utført arbeid, sier Unni Strømstad, informasjonssjef i Eniro, eier av Gule Sider - og som nå har tatt intiativet til undersøkelsen.

Østlendinger og trøndere verst - ærligst i Nord-Norge
Det er særlig aldersgruppen 25-39 år som benytter seg av svart arbeidskraft. 14,3 prosent av disse oppgir at de har falt for fristelsen. Den minste andelen er aldersgruppen 18-24 (9,2 prosent). Flere av de over 60 år (11,6 prosent) har benyttet svart arbeidskraft enn de mellom 40 og 59 (10,9 prosent). De geografiske ulikhetene er langt større.

– Oslo, Østlandet for øvrig og Midt-Norge er «verstingområdene». Østlandet unntatt Oslo troner på toppen av listen. Her har 15,5 prosent kjøpt svart arbeid de siste fem årene. Midt-Norge følger hakk i hæl med 14,9 prosent, mens det i hovedstaden er 13 prosent som tilstår å ha kjøpt svart arbeid, forteller Strømstad.

I den motsatte enden av skalaen, de som i minst grad har kjøpt svart arbeid, finner vi befolkningen på Vestlandet (85,3 prosent), Sør-Norge (80,8 prosent) og - i aller størst grad - i de tre nordligste fylkene. I Nord-Norge oppgir nemlig 89 prosent at de ikke har kjøpt svart arbeid de siste fem årene.

Gule Sider med egen anbudstjeneste

Gule Sider har nylig lansert en anbudstjeneste hvor private kan finne leverandører. Her kan ingen bedrifter registrere seg uten organisasjonsnummer i Brønnøysund. Det skal bidra til å sikre ryddige forhold.

– Gule Sider er Norges største møteplass for kunder og leverandører. Det betyr at vi har et betydelig samfunnsansvar. Vi tar kampen mot svart arbeid alvorlig. For det første er det kriminalitet, men det er minst like viktig for oss å bidra til ryddige forhold og sikre både bedrifter og forbrukeres rettigheter, sier Strømstad.