Ni av ti sier nei til sentraliserte sykehus

Regjeringen har motstand i et sterkt flertall i befolkningen i prosessen med å flytte føde- og akuttilbudet fra lokalsykehus. 91 prosent sier nei, ifølge en ny undersøkelse.

Bare 8,5 prosent av de spurte i undersøkelsen, som er utført av Sentio på oppdrag fra Klassekampen, stiller seg positive til å sentralisere disse tjenestene.

Hvilken rolle og hvilke funksjoner lokalsykehusene skal spille i framtida, står sentralt i arbeidet med en ny nasjonal helse- og omsorgsplan. Sterke krefter i helseforetakene og Helse- og omsorgsdepartementet vil flytte akutt- og fødetjenester til større sykehus.

Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene er glad for tallene, og spesielt for at et stort flertall i byene også er skeptiske til sentralisering.

– Det viser at bybefolkningen stiller seg solidarisk med distriktene. Jeg er i det hele tatt imponert over at folk har gjennomskuet den kampanjen vi har sett i mediene den siste tiden, der man har forsøkt å framstille lokalsykehusene som institusjoner med dårlig kvalitet, sier hun til Klassekampen.

Gruppene som er mest positive til sentralisering er personer med høy inntekt, folk med høy utdanning og EU-tilhengere.