Viktig avtale

SINTEF Byggforsk og Fagrådet for Våtrom (FFV) har nå kommet til enighet om en plattform for videre samarbeid rundt Byggebransjens våtromsnorm. Arbeidet som legges ned i våtromsnormen er ekstremt viktig. Vannskader er helt klart en av de største utfordringene i byggenæringen.

Hvert eneste år oppstår det fukt- og vannskader i norske boliger og hytter for mange hundre millioner kroner. Utbetalingene fra forsikringsselskapene er enorme, og problemet ser ut til å være økende.

Det er flere årsaker til at skader oppstår i våtrom. Det kan være feil i planlegging, prosjektering og i selve utførelsen. Mange av feilene som gjøres på bad er helt banale, som at det ikke er nok fall eller at membranen har altfor dårlig utførelse. At nordmenn aller helst skal dusje rett på flisene hjelper jo heller ikke på situasjonen. En utfordring er også at flere ulike fag er inne i bildet, og om ikke samarbeidet og informasjonsflyten er tilstrekkelig, vil det kunne gå galt.

I arbeidet med å forbedre badene som bygges rundt om i landet, og det gjelder selvsagt ikke bare nye bad men også de mange tusen som rehabiliteres hvert år, har Byggebransjens våtromsnorm vært ekstremt viktig. Vi kan bare tenke oss hvordan situasjonen kunne vært uten våtromsnormen og arbeidet SINTEF Byggforsk og FFV har lagt ned. Normen ble først utgitt i 1984.

Det er ikke tvil om at våtromsnormen i aller høyeste grad fortsatt trengs. Det gjøres altfor mye dårlig arbeid på bad. I dagens moderne boliger er det også gjerne flere bad, samt at kjøkkenet nå også er blitt utsatt for vannskader. Det er kommet til rekke moderne tekniske apparater som trenger vann. Der hvor det går vann i boliger, vil det noen steder oppstå vannskader. Slik er det bare.

Men det er viktig å gjøre mest mulig for å unngå skadene. SINTEF Byggforsk og FFV har gjennom mange år samarbeidet om utgivelsen av Byggebransjens våtromsnorm. Partene har nå blitt enige om en god plattform for videreføring av samarbeidet.

Det som er viktig er at næringens aktører virkelig bruker erfaringene som ligger i våtromsnormen og i Byggforskserien. Kunnskapen finnes, men den må utnyttes.

I vinterkulda vil vi også minne om at det i fjor vinter ble det rekordutbetalinger etter vannskader både i hus og hytter. Tallene kan bli forferdelige om samme mønster følges i år. Kulden kom tidlig og den har vedvart. Dette øker faren for frostskader, spesielt i mange av landets hytter. Husk å skru av vannkranen når ikke boligen eller hytten brukes, og skru på varmen. De sparte kilowattene kan vise seg å bli svært dyre om hytten flommer over.