Mener gjeldsland bør ut av eurosonen

EUs mest gjeldstyngede land bør midlertidig tre ut av eurosonen. Ellers kan det europeiske valutasamarbeidet komme til å bryte helt sammen, advarer en av sjefene for verdens største investeringsfond Pimco.

EUs fellesvaluta, euroen, har slitt med store problemer gjennom hele 2010. Pimcos framtredende porteføljeforvalter Andrew Bosomworth sa i et intervju med den tyske avisen Die Welt mandag at krisen kanskje ennå ikke har nådd sitt høydepunkt.

– Det hjelper ikke hvor mye europeiske toppolitikere feirer seg selv for avtalen de nylig kom fram til i Brussel. Eurokrisen er på langt nær over, og spenningen vil fortsette å prege finansmarkedene også i 2011, mente Bosomworth.

«Må tre ut»
Han framholdt at bare drastiske tiltak nå kan redde valutaunionen. Hellas, Irland og Portugal – som alle sliter med store budsjettunderskudd – bør tre ut av eurosamarbeidet, i alle fall midlertidig, sa Pimco-sjefen.

Bosomworths ord veier tungt, kommenterer nyhetsmagasinet Der Spiegel. For Pimco er med en forvaltningskapital på rundt en billion dollar, eller omtrent seks tusen milliarder kroner, det største investeringsfondet i verden i dag.

Bosomworth ga et noe lysere bilde av situasjonen i euroland som Belgia, Italia og Spania enn forholdene i Hellas, Irland og Portugal.

– Disse landene har gode sjanser til å komme seg gjennom krisen også som medlemmer av eurosamarbeidet, sa han.

Nesten søppel
Det er gått temmelig nøyaktig ett år siden eurokrisen brøt ut for alvor. Den 16. desember i fjor satte vurderingsselskapet Standard & Poor's den greske statens kredittverdighet ned fra A minus til BBB pluss, eller «bare litt over søppelstatus», som Der Spiegel skriver.

Eurokursen vil trolig fortsette å falle denne uken. Mange investorer mener EU ikke gjør nok for å løse problemene med statsgjelden som flere av medlemslandene sliter med, skrev den amerikanske finansavisen Wall Street Journal mandag.

Investorene tror ikke EU egentlig løste løsning på krisen med sitt vedtak på forrige ukes toppmøte om å opprette en permanent mekanisme for stabilisering av euroen. Dermed vil problemene fortsette, i alle fall på kort sikt, sier markedsanalytiker Omer Esiner.