Mindre motstand i Hardanger

Motstanden mot kraftmaster i Hardanger er ikke så stor som den var i sommer. I dag sier en av fire ja til at kraftlinjen skal gå som luftspenn.

I en tilsvarende meningsmåling gjort for Bergens Tidende i august, svarte bare 10 prosent av bergenserne at de ville at den nye kraftlinjen mellom Eidfjord og Samnanger skulle gå i luftspenn.

Tilsvarende spørsmål nå i desember gir langt større støtte til master og strøm i luftspenn. I målingen sier en av fire seg mest enig i at kraftlinjen bør gå i luftlinje hele veien fra Simadal i Eidfjord til Samnanger. Menn er mest for luftlinje. En av tre menn sier ja til luftlinje, bare hver femte kvinne sier det samme.

Men fortsatt er det solid flertall for sjøkabel. 58 prosent vil helst ha denne løsningen, mot 67 prosent i sommer.

– Vurderingene er nok mer nyanserte nå enn for noen måneder siden, sier Georg Arnestad, kulturforsker og forskningsdirektør ved Høgskulen i Sogn og Fjordane til Bergens Tidende.

Han tror gruppen som støtter luftlinje kan bli enda større. Det vil avhenge av hvordan anlegget for sjøkabling vil se ut.

– Blir det visuelt stygt, slik mange har snakket om, kan det bli flere tilhengere av luftspenn.

Selv tror han regjeringen neppe vil legge hele ledningen som luftspenn.

– Så sant det ikke byr på for mange praktiske problemer, vil deler av linjen gå i sjøen. Noe annet går ikke. Striden i sommer var for stor, sier Arnestad.