Spennende tider i anlegg

Det er mye spennende som skjer i anleggsbransjen om dagen. Det er en rekke store prosjekter på gang, noe som selvsagt vil tjene både byggenæringen og Norge som helhet. Men ikke minst er det også blitt gjennomført to store oppkjøp de siste dagene.

Det er slett ikke dagligdags at to store anleggsselskaper skifter eier i Norge, i hvert fall har det ikke vært slik de senere årene. Det er ikke spesielt oppsiktsvekkende at det kommer en del oppkjøp i kjølvannet av en finanskrise. Mange hadde nok ventet flere oppkjøp tidligere, men nå ser de altså ut til å komme.

Veidekkes kjøp av 51 prosent i Hæhres entreprenørvirksomhet ble kjent onsdag. Dette overrasket mange, men det ser ut til å være et fornuftig ekteskap. Sent fredag kveld la vi ut nyheten om at Mesta har valgt å selge ut Mesta Industri (asfalt- og steinvirksomheten i selskapet) til Lemminkäinen. Dette salget var nok enda mer overraskende for mange i anleggsmiljøet, og det vil vekke en viss oppsikt. Temaet har i alle fall engasjert enkelte av våre lesere.

Nå er ikke salgene gått endelig gjennom due diligence eller Konkurransetilsynet, men vi regner med at alle parter har gjort grundige forarbeider.

Vi skal ikke se bort fra at det kan komme flere interessante eierskifter i tiden fremover. Det vil i alle fall bli nok av oppgaver innen utbygging og drifting av infrastruktur i årene som kommer. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa annonserte fredag bygging av tre nye veiprosjekter i Vestfold, Møre og Romsdal og Finnmark. Og det stopper ikke her. Det kommer en rekke større utbygginger fremover. Dette kan også lokke nye konstellasjoner på banen, kanskje også fra utlandet.

I løpet av de siste månedene har også vært en god del oppkjøp innen bygg, og vi vet at det kommer flere fremover. Noen selskaper har styrt seg bra gjennom krisen, og har penger å bruke. Andre finner dette som et godt tidspunkt for å selge. Det er spennende tider innen byggenæringen. Kanskje kommer neste større oppkjøp allerede før julefreden senker seg?