Får starte gasskraftverkene ved behov

Regjeringen gir Statnett lov til å starte de mobile gasskraftverkene i Midt-Norge ved behov. Men det er lite sannsynlig at resevekraftverkene blir tatt i bruk.

I statsråd fredag ble det vedtatt å gi Statkraft dispensasjon fra vilkårene slik at de gassfyrte reservekraftverkene på Tjeldbergodden og i Nyhamna kan tas i bruk. Utslippstillatelsene er også midlertidig endret.

Begge vedtakene gjelder for ukene 1-20 neste år, opplyser Olje- og energidepartementet.

– Det at reservekraftverkene nå også kan brukes ved driftsforstyrrelser og i vanskelige driftssituasjoner gjør at vi reduserer sannsynligheten for utkobling av forbruk. Dette er et viktig tiltak for forsyningssikkerheten i området, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Aldri i bruk
Sist det ble åpnet for at de sterkt forurensende resevekraftverkene kunne brukes, var i mars i år. Men kraftverkene ble ikke tatt i bruk denne gang heller. Kraftverkene sto ferdige i 2008 etter at Statnett hadde investert 2,3 milliarder kroner i anleggene.

– Kraftverkene har kun stått i beredskap og har aldri vært brukt til ordinær kraftproduksjon. Vi har aldri hatt en situasjon som har tilsagt bruk av dem. Den egentlige konsesjonen sier at disse kraftverkene i en situasjon med alvorlig strømmangel skal være siste skanse før rasjonering. Dispensasjonen vi nå har fått handler om å bruke dem i tilfelle langvarige feil i ledningsnettet, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til NTB.

Sårbart
Midt-Norge er sårbart for langvarige feil i ledningsnettet. Uten dispensasjonen som nå er gitt, ville Statnett måtte søke regjeringen dersom kraftverkene skulle benyttes ved langvarige feil i ledningsnettet.

– Da ville behandling av en slik søknad ta et par uker. Med den dispensasjonen vi nå har fått, kan vi starte anleggene på fire timers varsel dersom det skulle oppstå feil i ledningsnettet, sier Meldal.

Skittent
Reservekraftverkene er mindre effektive enn ordinære gasskraftverk, og slipper ut mer CO2 enn et kullkraftverk. Reservekraftverkene utnytter mindre enn 30 prosent av energimengden i gassen. Et permanent gasskraftverk har en virkningsgrad på 60 prosent.

Natur og ungdom er svært kritisk til regjeringens avgjørelse.

– De mobile gasskraftverkene i Midt-Norge er den skitneste formen for kraftproduksjon vi har, og forurenser mer enn dansk kullkraft. Når vi vet at klimagassutslippene må kuttes, kan man ikke ta avgjørelser som kan føre til økte utslipp. Dette er den verste julegaven som har kommet fra regjeringens side, sier sentralstyremedlem Ane Marte Rognskog i Natur og Ungdom.

Kostbar strøm
Kraftverkene produserer så dyr strøm at det bare er i situasjoner der strømprisen er uvesentlig at de er tenkt brukt. Under forrige vinters periode med høye kraftpriser fortalte daglig leder Finn Johnsen i Entrogruppen til Dagens Næringsliv at de sjeldent bruker sine tilsvarende reservekraftverk i Danmark.

– Våre reservekraftverk blir ikke startet opp før strømprisen er over fem kroner per kilowattime – før nettleie og moms legges til, sa Johnsen.