Siste stålrør på Møllenberg

Torsdag ble det aller siste stålrøret boret på plass på Møllenberg i Trondheim. Dermed er de unike spuntveggene ferdige.

Omtrent 350 rør er spuntet ned gjennom kvikkleire, boret ned i fjell og så støpt fast. Dette er en ny metode for å sikre helt tette og sterke spuntvegger rundt byggegropa. Når massene mellom de to veggene graves ut, skal ikke kvikkleira på utsiden merke noe. De lengste rørene er 32 meter lange. De korteste er 12 meter lange. Årsaken til lengdeforskjellene er at det er langt ned til fjell ved Innherredsveien, mens berget stiger mot enden av byggegropa i sør der fjelltunnelen overtar, skriver Vegvesenet på sine nettsider.

Mannskapet til underentreprenørene Hallingdal Bergboring og Kynningsrud har jobbet med dette siden i august. Både de og tålmodige naboer kan nå glede seg over at dette arbeidet er over. Det er fortsatt igjen en god del arbeid med å kalk- og sementstabilisere kvikkleira. Ekstra tetting av spuntveggen mot fjell må også til. Det gjøres ved å sprøyte sement inn i sprekkene i fjellet. Deretter vil det foregå grundig testing av at spuntveggene er tette, før man begynner å grave ut byggegropa.

Det skal prøvepumpes med vann innenfor spuntveggene, og på alle måleinstrumentene som er plassert rundt i området kan man se om vanntrykket endres under kvikkleira på utsiden. Skjer det, blir det nok en runde med tetting. Når det er helt tett, starter utgravingen av byggegropa hvor betongtunnelen skal bygges.