Kan starte byggingen av nytt østfoldsykehus

Styret i Helse Sør- Øst godkjente torsdag forprosjektet for nytt østfoldsykehus til fem milliarder kroner. - Dette er viktig dag for Østfolds befolkning og hele regionen, sier styreleder Hanne Harlem.

- Det er et solid og godt forprosjekt som er utarbeidet. Forprosjektet svarer på en god måte opp de føringer som er lagt til grunn fra styret i Helse Sør-Øst RHF. Dette gir et godt grunnlag for en effektiv og kvalitativ god drift i sykehuset Østfold, sier Harlem.

Administrerende direktør Bente Mikkelsen sier at planen forutsetter byggestart høsten 2011 og at utbyggingen planlegges avsluttet i løpet av 2014. Deretter startes testing, klargjøring og prøvedrift av anlegget. Det er planlagt at driften kan fases gradvis inn ultimo 2015, hvilket betyr at det legges til rette for at øyeblikkelig hjelp-funksjonene vil kunne være operative i mai 2016, melder Helse Sør-Øst på sine nettsider.

Nytt østfoldsykehus er dimensjonert for å dekke behovet for spesialisthelsetjenester til en befolkning på cirka 300 000 innbyggere, basert på en fremskriving av befolkningsgrunnlaget i Østfold fra 2007 til 2020.

Det er forutsatt at prosjektet skal realiseres innen et styringsmål på 5,090 mrd. kroner (prisnivå februar 2010).

Vedtaket i sin helhet:
1. Forprosjekt for nytt østfoldsykehus datert 15.11.10 godkjennes og legges til grunn for gjennomføring av prosjektet.

2. Prosjektet skal gjennomføres innenfor et økonomisk styringsmål på 5.090 mill kroner (prisnivå februar 2010). Dette tilsvarer P50-estimat etter gjennomført usikkerhetsanalyse primo november 2010. Prosjektets P 85 verdi utgjør 5 920 mill kroner. Prosjektet prisjusteres årlig i tråd med den prisjusteringsmodell som presenteres i denne sak.

3. Realisering av nytt Østfoldsykehus innebærer en betydelig prioritering innenfor foretaksgruppens samlede ressurser. Styret legger til grunn at den samlede resultatutviklingen i foretaksgruppen realiseres i tråd med økonomisk langtidsplan 2011-2014, og at senere rullering av økonomisk langtidsplan sikrer bærekraft for investeringen.

4. Prosjektet finansieres gjennom et låneopptak tilsvarende 2,5 mrd kroner fra eier, salg av eiendom og tilskudd fra Helse Sør-Øst RHF på til sammen 2,59 mrd kroner. I påvente av realisering av planlagte salg av Fredrikstad sykehus og psykisk helsevern Veum, utbetales et midlertidig tilskudd tilsvarende forventet salgssum, som tilbakebetales til Helse Sør-Øst RHF ved salg av eiendom. Dersom rammen til prosjektet endres utover pris- og lønnsregulering, skal finansieringsordningen også vurderes i lys av dette.

5. Helse Sør-Øst RHF skal gjennom den årlige behandlingen av Oppdrag og bestilling for Sykehuset Østfold HF, vurdere krav til resultater ved foretaket i tråd med foretakets forpliktelse til å bære minimum 50 % av økte rentekostnader og avdrag. I Oppdrag og bestilling vil også håndtering av realisert likviditetsoverskudd ved Sykehuset Østfold HF i perioden 2010 til 2015 reguleres.

6. Administrerende direktør bes om å følge opp at Sykehuset Østfold HF videreutvikler og forankrer konkrete gevinstrealiseringsplaner for å bidra til å sikre bærekraften i prosjektet.

7. Det legges til grunn at prosjektet gjennomføres som beskrevet i hovedfremdriftsplan i forprosjektet, slik at driften kan fases gradvis inn mot slutten av 2015.

8. Det skal gjennom hele prosjektforløpet arbeides målrettet for å optimalisere prosjektet og definere tiltak som kan bidra til å redusere kostnadsnivået, slik at det etableres størst mulig grad av trygghet for at prosjektet kan gjennomføres innenfor styringsmålet.

9. Styret i Helse Sør-Øst RHF gir administrerende direktør fullmakter til å inngå økonomiske forpliktelser og foreta økonomiske disposisjoner i henhold til prosjektets totale budsjett (styringsmål) og fremdriftsplan. Administrerende direktør kan delegere fullmakten til prosjektstyret for nytt østfoldsykehus.

10. Styret i Helse Sør-Øst RHF tar til etterretning at administrerende direktør vil beslutte prosjektorganisasjon og ledelse for gjennomføringsfasen etter anbefaling fra prosjektstyret for nytt østfoldsykehus.

11. Styret i Helse Sør-Øst RHF tar til orientering at prosjektsyret for nytt østfoldsykehus reoppnevnnes for å ivareta gjennomføringsfasen. Administrerende direktørs reviderte forslag til mandat for prosjektstyret for nytt østfoldsykehus (lagt frem i møtet) godkjennes. Mandatet er i tråd med de prinsipper som styret har fastsatt for prosjektet og innenfor de fullmakter som er gitt administrerende direktør. Administrerende direktør har ved behov også fullmakt til å endre mandatet innenfor de samme rammer.

Protokollen fra styremøtet finner du her