Sprengkulde i juleferien husk vannrørene

Værmeldingene viser at det kan bli en svært kald jul mange steder i landet. Det kan være lurt å ta noen forholdsregler for å sikre frostfrie vannrør hvis du skal forlate boligen i juleferien.

Med temperaturer under 20 kuldegrader kan mange bli utsatt for frost i vannrør. Frostskader oppstår oftest i boliger som ikke er i bruk.

Ta deg derfor tid til noen minutter med forebyggende arbeid før du vrir om nøkkelen til huset og reiser til dine kjente og kjære for en velfortjent juleferie. Det kan spare deg for en lite hyggelig overraskelse når du kommer hjem. De siste årene med kalde vintre har nemlig ført til stygge tall på skadestatistikken.

Ha litt varme på og unngå trekk

Anders Fossen, fra firmaet Jørstad KTL AS er talsperson for Skikkelig rørlegger og gir noen tips.

- Det strider kanskje mot ideen om å spare strøm, men det er billigere å holde en lav innetemperatur på rundt 10 grader enn å reparere skader som følge av frost. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av, sier han.

Fossen påpeker at dette også gjelder rom som har bereder. - Siden varmtvann fryser lettere enn kaldtvann på grunn av lavere oksygeninnhold, er dette viktig hvis du vil unngå ødelagt bereder, påpeker han.

Husk å lukke alle ventiler og vinduer dersom du reiser bort. En kald trekk kan være døden for utsatte vannrør. Det kan også være lurt å få noen til å føre tilsyn med boligen hvis du skal være lenge bortreist.

Steng hovedvannkrana og tøm rørene

Rørleggeren anbefaler å stenge av hovedvannkrana.

- Slik unngår du at vann lekker fra frosne vannrør. Når du har stengt vanntilførselen til boligen via stoppekrana, bør du åpne alle husets kraner, både kaldt- og varmtvann, slik at vannet som allerede er oppsamlet i rørene får renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer. La kranene stå åpne til vannstrålen stopper opp, da kan du stenge igjen, forklarer Fossen.

Et godt tips er også å helle frostvæske i vannlås og toalettskål.


Opptining hvis uhellet er ute

Blir du utsatt for frosne vannrør, anbefaler rørleggerne følgende metode;

- Hvis du ikke allerede har stengt av hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør. Varm så opp rommet og når du har lokalisert det frosne røret kan du gjerne bruke en varmluftpistol, hårføner eller vifteovn, men ha kontinuerlig tilsyn, sier Fossen. Bruk av åpen varme som skibrenner, primus og liknende er livsfarlig og strengt forbudt.

- Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer, sier Fossen.

Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte fagpersonell. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig.