Rudolf Steinerskolen i Lørenskog

Rudolf Steinerskolen i Lørenskog

Prosjekt: Steinerskolen

Sted: Rasta, Lørenskog

Kontraktssum ekskl. mva: 11,5 millioner kroner

Prosjekttype: Bygg over tre plan med lager i kjeller. SFO og skolekjøkken samt vaktmesterkontor i 1. etasje. 2. etasje inneholder primært lokaler for administrasjon; lærerværelse, arbeidsrom for lærere, møterom og kontorer. Fra 2. etasje kan man ta seg over til eldre bygningsmasse via en liten gangbru.

Btoareal: 500 kvm

Byggherre: Rudolf Steinerskolen

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør

Arkitekt: Arkitektprosjektering er et samarbeid mellom Architectopia og Gaia Oslo

Rådgivende ingeniører:

Byggteknikk: B-Consult AS

Elektroteknikk: Bright elektro AS

VVS-teknikk: Norconsult AS

Under prosjektering av nybygget på Steinerskolen i Lørenskog er det lagt stor vekt på miljøriktig kosteffektiv prosjektering. Resultatet er ryddig i form, funksjonelt i bruk og med en stor grad av fleksibilitet.

Det er valgt byggematerialer med lave klimagassutslipp under produksjon og lite avgassing. Ventilasjonsstrategien med kombinasjon av vindusstyrt naturlig ventilasjon og avtrekk gir høy grad av komfort, sunt inneklima og energieffektiv drift.

Arkitektprosjekteringen var et samarbeid mellom Architectopia og Gaia Oslo AS. Den eksisterende skolen ble tegnet av Thomassen Arkitektkontor AS. Skolen ligger på en høyde med utsikt over Østmarka. Nybygget ble plassert slik at det er dannet et tun mellom eksisterende og nye bygg og ble den nye innfallsporten til skolen.

Skolens rektor, ansatte og byggekomité var sterkt engasjert i prosessen, noe som bidro til et vellykket resultat. Arkitektene valgte et moderne og ryddig formspråk som samtidig tar opp hovedtrekkene til de eksisterende byggene uten at det kan karakteriseres som ”steinerisk”. Dette ble diskutert og besluttet i enighet i en prosess med skolens ansatte og foreldre.

Nybygget har et areal på ca. 400m². Det inneholder kombinert SFO og kantine, samt administrasjons- og personalavdeling. SFO/ kantine er plassert mot syd med tilgang til romslig balkong. Rommet har lys fra tre sider, god utsikt og visuell kontakt med skolens tun. Byggets andre etasje inneholder kontor, arbeidsrom og lærerværelse med tilgang til balkong. Det er oppført en broforbindelse til eksisterende bygg for å forbedre tilgjengeligheten. Bygget har inngang fra skolens tun og fremstår som en ny hovedinngang for hele skolen.

Miljøtenkningen sto sentralt gjennom hele designprosessen. Det er valgt en kompakt bygningskropp med detaljering som tilrettelegger for god lufttetthet. Bygget er ventilert med naturlig ventilasjon i oppholdsrom og avtrekk fra WCer og kjøkkenet. Ventilasjonsstrategien ble utarbeidet med bistand fra sivilarkitekt Dag Roalkvam og det danske firmaet Window Master. Høytsittende vinduer har innebygd motor som åpner og lukker dem etter behov. Trekk unngåes på grunn av rommenes utforming og vinduenes plassering. Det er installert sensorer og sentraldriftsanlegg for optimal komfort og energieffektivet.

Det er lagt stor vekt på miljøriktige byggematerialer. Yttervegger, tak og etasjeskiller er i tre, noe som krevde et tett samarbeid mellom arkitektene, brannkonsulenten og akustisk konsulent. Det er benyttet trefiberisolasjon og diffusjonsbrems for å unngå fare for fuktskader i tykke konstruksjoner. Bygget er godt isolert og med høy-isolerende vinduer. De lange smale høysittende vinduene som brukes til ventilering gir gode daglysforhold dypt inn i rommene, noe som fører til redusert energiforbruk og bedre komfort. Spesifiserte byggematerialer er lavemitterende og innhold av skadelig stoffer er unngått i størst mulig grad.

Byggets energikonsept ble utarbeidet sammen med Kanenergi. Fra flere alternativer valgte skolen berg-til-vann varmepumpe samt gasskjel for spisslastene basert på vurdering av kostnader, klimaeffekt og driftshensyn. Det er installert radiatorer som styres av byggets sentraldriftsanlegg. Installasjon av varmepumpe er ennå ikke gjennomført. Det planlegges å tilkoble varmepumpen både til nybygget og de eksisterende byggene for en kosteffektiv reduksjon av energibruk for hele skolens bygningsmasse.

Bermingrud Entreprenør arbeidet målrettet for å implementere arkitektenes intensjoner og var løsningsorientert gjennom hele utførelsen. Bygget ble ferdigstilt til planlagt tid, og ble tatt i bruk av skolen høsten 2010.

Tekst: Andrew Holt (siv.ark. RIBA MNAL Architectopia)
Foto: Andrew Holt og Bermingrud


Flere prosjekter