Grønne leiekontrakter skal få fart på energieffektivisering

I august kom Arnstadutvalgets rapport med ambisiøse mål om å spare 10 TWh i bygg innen 2020. For å få fart i energieffektiviseringstiltak i den eksisterende bygningsmassen, starter nå foreningen Næringseiendom arbeidet med å utvikle Grønne leiekontrakter.

- Regjeringen har så langt ikke satt energieffektivisering i bygg skikkelig på dagsordenen, sier adm. direktør i foreningen Næringseiendom, Thor Olaf Askjer.

Arnstadrapporten, som ble overlevert kommunalminister Liv-Signe Navarsete i august, har som mål å redusere energibruken i bygninger med hele 10 TWh innen 2020. 80 prosent av dette skal skje ved tiltak i den eksisterende bygningsmassen. Da har vi fryktelig dårlig tid, sier Askjer som på vegne av landets eiendomsaktører er bekymret for at statsråden har valgt en for defensiv strategi:

- I et brev til Bygenæringens Landsforening antyder statsråden at en vil starte med å stille krav til rehabilitering av offentlige bygninger. Men skal målet nås, må en ikke begrense, men heller legge forholdene til rette for at også de private aktørene får intensiver til å komme raskt i gang, sier Askjer.

Vil ha grønne leiekontrakter
- Tenk deg et 10 etasjes kontorbygg med èn leietaker pr etasje. Hver leiekontrakt er i snitt på 7 år. Alle leiekontraktene har ulik start og stopp. På hvilket tidspunkt passer det å sette i gang med energieffektivisering av dette bygget? Antagelig aldri, konkluderer Askjer.

For å få fart på prosessen starter foreningen, som omfatter alle de store eiendomsselskapene i landet, arbeidet med å utvikle konseptet ”Grønn leiekontrakt”. Målet er å gjøre det enkelt å høyne miljøstandarden på et næringsbygg i løpet av leieperioden.

Gordisk knute må løses
Bellona og Siemens gjennomførte en barrierestudie i 2008 som dokumenterer at huseier må ta kostnadene ved å oppgradere energistandarden i bygget, mens leietaker får besparelsen i form av redusert energikostnad.

- Denne gordiske knuten kan enkelt løses ved offentlige tilskuddsordninger på f. eks 40 prosent av merkostnaden! Dette vil være insentiver som vil utløse et stort potensil i energieffektivisering. Hver dag som går, inngås nye leiekontrakter etter det tradisjonelle konseptet. Vi går altså hele tiden skritt i gal retning, og tilbyr utleiearealer som kunne være langt mer effektive og energibesparende, fastslår Askjer.

Vinn vinn-situasjon
- Vår ide er at huseier kan tilby leietakere å gå over til en Grønn leiekontrakt. Det vil gi et mer funksjonelt bygg med betydelig lavere energikostnader for leietageren. Samtidig får huseieren trygghet for at gjenstående levetid for investeringen samt offentlige tilskudd blir hensyntatt når leien fastsettes. Han vil også få vite hvilke rettigheter og plikter han har når det skal legges til rette for opprusting av bygget, forklarer Askjer.

- Vi har et foreløpig mål om å kunne lansere Grønne leiekontrakter høsten 2011, sier Askjer, som har utfordret Bellona, Grønn Byggallianse, Huseiernes landsforbund og Forum for Næringsmeglere til være med å utvikle konseptet.