Mye nytt i ny standard

Standard Norge har nylig sendt ut på høring en ny standard for totalentrepriser innen bygg og anlegg. Den nye standarden, NS 8407, skal avløse dagens totalentreprisestandard, N3431, som kom i 1994.

Totalentreprisestandarden blir nå modernisert, og får tilsvarende form som NS 8405, som gjelder for utførelsesentrepriser. NS 8405 kom i 2004, men ble endret i 2008.

Høringsutkastet er blitt til etter langvarige forhandlinger, med representanter både fra byggherresiden, entreprenørene samt arkitektbransjen og prosjekterende.

Forslaget til NS 8407 er inndelt i følgende kapitler:

• Kapittel I Generelle bestemmelser

• Kapittel II Partene og deres medhjelpere

• Kapittel III Krav til kontraktsgjenstanden

• Kapittel IV Totalentreprenørens gjennomføring av arbeid under kontrakten

• Kapittel V Byggherrens ytelser

• Kapittel VI Vederlag og betaling

• Kapittel VII Endringer. Forsinkelse og svikt mv. ved byggherrens ytelser

• Kapittel VIII Avslutning av byggesaken

• Kapittel IX Kontraktsbrudd fra totalentreprenørens side

• Kapittel X Opphør av kontraktforholdet

• Kapittel XI Øvrige bestemmelser

Varsler
Det er blant annet tatt inn en regulering av varsler i kapittel I, punkt 5, hvor det nå fremgår at varsel per e-post regnes som skriftlig, dersom annet ikke er avtalt – altså den motsatte utgangspunktet i forhold til NS 3431.

Tiltransport av sideentreprenør eller totalentreprenør. Tiltransport av prosjekterende.
En av de store nyhetene finnes i kapittel II, punkt 12 og 13.

I punkt 12 er det inntatt bestemmelser om tiltransport av sideentreprenører til totalentreprenøren, samt tiltransport av totalentreprenøren til en sideentreprenør. Ved tiltransport av sideentreprenør til totalentreprenøren, overtar totalentreprenøren byggherrens rettigheter og plikter overfor sideentreprenøren, men i utgangspunktet bare for gjenstående arbeider. I denne situasjonen skal det beregnes en ny kontraktssum, på grunnlag av totalentreprenørens kontraktssum og gjenstående verdi av den tiltransporterte kontrakten med tillegg av påslag for tiltransporten. Partenes sikkerhetsstillelse skal justeres tilsvarende.

I punkt 13 er det inntatt bestemmelser om tiltransport av prosjekterende. Dette kan potensielt innebære en ikke liten risiko for totalentreprenøren, men det er regulert at byggherren har risikoen for valg av løsninger og annen prosjektering som er foretatt før tiltransporten. For det tilfelle at partene er enige om at tiltransporten også skal omfatte risiko for løsninger utarbeidet av byggherren, er det foreslått en egen bestemmelse om dette i pkt. 24.2.

Risiko for forhold ved grunnen mv.
Kapittel V om byggherrens ytelser er også betydelig endret i forhold til NS 3431, se spesielt punkt 23 om risikoen for forhold ved grunnen. Det er klart angitt i punkt 23.1 at byggherren har risikoen for forhold ved grunnen dersom de avviker fra det totalentreprenøren hadde grunn til å kalkulere med ved utarbeidelsen av tilbudet. Det er i samme bestemmelse også gitt føringer for totalentreprenørens kalkulasjon av tilbudet. Med hensyn til risikoen for lokale forhold, er byggherrens opplysningsplikt videreført.

Endringer
Endringsbestemmelsene, inntatt i kapittel VII, følger samme hovedstruktur som NS 8405:2008. Dette innebærer at det tosporede systemet for merutgifter og endringer som fremgikk av NS 3430 og NS 3431, snart er historie. Bestemmelsene om vederlagsjustering er således langt på vei sammenfallende, uavhengig av årsak til vederlagsjusteringen. Ved såkalte irregulære endringer, pålegg fra byggherren, er det gjort en presisering av plikten til å iverksette pålegget, under forutsetning av at den som kommer med pålegget har fullmakt il å gi endringsordre eller foreta kontroll av utførelsen, eller det fremgår av arbeidstegninger eller beskrivelser som er utarbeidet av byggherren. En liten detalj i denne sammenheng er et nytt alternativ for byggherren når han har mottatt krav om endring; han kan frafalle pålegget, i stedet for enten å utstede endringsordre eller avslå totalentreprenørens krav. Dette innebærer en rett til ombestemmelse for byggherren, som potensielt sett kan få interessante sider mot utførelsesplikten.

Overtakelse
Kravene om fremleggelse av FDV-dokumentasjon er skjerpet. I tillegg er byggherrens rett til å nekte overtakelse betydelig utvidet. Byggherren har – som for NS 8405-kontraktene – rett til delovertakelse dersom dette er drøftet med entreprenøren på forhånd.

Det er også inntatt en presisering i den innledende protokollen til standarden, om at statlige og kommunale byggherrer, som ikke kan slås konkurs, ikke trenger å stille sikkerhet.

Det er utarbeidet blanketter til den nye standarden.

Det vil videre bli utarbeidet en egen standard for totalunderentrepriser, NS 8417, som forventes å tre i kraft samtidig med NS 8407.

Høringsfristen er 1. mars 2011.