EU vil ha gjennomgang av EØS-avtalen

EU vil ha en gjennomgang av EØS-avtalen for å vurdere hvor godt den fungerer, og om EUs interesser blir godt nok ivaretatt.

Det ble klart under et møte mellom medlemslandene denne uka. I en gjennomgang av forholdet mellom EU og EFTA-landene er EU svært positiv til at den norske regjeringen er i ferd med å utrede EØS-avtalen og de andre avtalene med EU.

– Parallell prosess
Rådet ber samtidig om at det gjennomføres en lignende gjennomgang av EØS-avtalen fra EUs side.

«Rådet oppfordrer til en parallell prosess på EU-siden, med en gjennomgang av hvordan EØS-avtalen fungerer», heter det i sluttdokumentet fra møtet mellom EU-landenes utenriksministre og EU-ministere.

EU-lederne peker på at forbindelsene mellom EU og EØS-landene har forandret seg de siste 15 årene. De vil derfor ha en utredning av om «EUs interesser blir tilstrekkelig tilgodesett i dagens avtale, eller om det skal utarbeides en mer helhetlig tilnærming.»

– Interessant
– Det er interessant at EU nå vil følge opp utvalgets arbeid, og utvalget registrerer med interesse at EU også ønsker å se mer samlet på sine avtale med tredjeland, sier Ulf Sverdrup, sekretariatsleder for Europautredningen, til NTB.

– For oss som utreder Norges forhold til EU er det alltid interessant hvilket inntrykk EU har av disse avtalene. I hovedtrekk mener EU at avtaleverket fungerer godt, legger han til.

Europautredningens gjennomgang av Norges forhold til EU skal presenteres høsten 2011.