Folk vil ha færre kommuner

57 prosent av befolkningen mener det er for mange kommuner i Norge. Det er flertall i alle partier, med unntak for Senterpartiet.

Tallene kommer frem i en befolkningsundersøkelse utført av analysebyrået Perduco på vegne av NHO. 1900 personer er web-intervjuet i november.

Det er flertall i alle politiske partier, utenom Senterpartiet, for at landet har for mange kommuner. Dette gjelder også for partiet Rødt, om man ser på de som har gjort seg opp en mening. Selv i Sp er det hele 39 prosent som mener det er for mange kommuner, mens 43 prosent av Sp-velgerne er uenig i dette.

Finnmarkinger enig
Bare i Aust-Agder mener ikke flertallet det er for mange kommuner, viser målingen. Blant dem som har gjort seg opp en mening, er det et flertall i alle andre fylker. 3 av 4 finnmarkinger synes det er for mange kommuner. Det siste slår beina under påstanden om at store avstander gjør at folk er mer negative til kommunesammenslåing.

Det er flere menn (66 prosent) enn kvinner (49 prosent) som mener det er for mange kommuner i Norge. De eldste, 60 år eller eldre, er mest kritisk til antallet. Blant disse synes 7 av 10 det er for mange kommuner.

Hele 83 prosent mener redselen for å bli dominert av en større nabokommune er en viktig grunn til at kommuner i dag ikke slår seg sammen. Halvparten kritiserer storting og regjering for ikke å ta ansvar.

Overmoden
NHO mener tiden er overmoden for en ny kommuneinndeling som innebærer at antall kommuner reduseres til rundt 100 med utgangspunkt i naturlige bo- og arbeidsregioner. Det er Stortinget som må tegne kartet – frivillighetslinjen har ikke ført frem, ifølge NHOs administrerende direktør John G. Bernander: